Biščak (levo) in Virant (na sredini). Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Biščak (levo) in Virant (na sredini). Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Biščak in Virant sta nekdanja politika, ki zdaj slovensko strankarsko dogajanje spremljata z objektivne distance. Tokrat sta se v Odmevih v pogovoru s Tanjo Starič opredelila do izstopov iz SDS-a in pobudah za ustanovitev velike koalicije.


Sorodna novica Logar: Po naslednjih volitvah je nujno sestaviti široko koalicijo

Našteli smo tri ali štiri napovedi novih strank. Najbolj odmeva napoved Anžeta Logarja, da zapušča SDS in ustanavlja novo stranko. Kakšno bo razmerje med novo stranko Anžeta Logarja in SDS-om, katerega član je bil tako dolgo? Bosta tekmeca v predvolilnem času, zaveznika ali morda oboje?
Biščak: V povezavi s tem se največ ugiba, ali sta dogovorjena. Menim, da nista dogovorjena, ampak obenem tudi menim, da je to nepomembno vprašanje. Kajti, če bodo volilni izidi taki, da bo s pomočjo Anžeta Logarja še enkrat Janezu Janši omogočeno biti predsednik vlade, bo to podporo nedvomno dobil. Včeraj sem na vaši televiziji gledal intervju z Anžetom Logarjem, v katerem ni odgovoril na praktično nobeno vprašanje. Povedal je samo, da se je zavzemal za politiko, ki je za in ne proti, ter proti izključitvam, pri čemer ni povedal nič, kaj je tisto za, za kar on je. Obenem je takoj na začetku izključil Levico iz možnega sodelovanja. Pri tem očitno pozablja, da ko govoriš o vključevanju, je najtežje vključevati tiste, ki imajo drugačna stališča kot ti.

Na ta način se je politično profiliral.
Biščak: Že prej smo vedeli, kako je politično profiliran.

Sorodna novica Po Anžetu Logarju iz SDS-a izstopila tudi Eva Irgl, Kaloh se še ni odločil

Ali ustanovitev nove stranke vsaj dveh dolgoletnih članov SDS-a spreminja razmerje sil na desnem političnem polu?
Virant: Mislim, da ga spreminja, in menim, da ni pomembno, ali sta Logar in Janša dogovorjena ali ne, iz istega razloga. Logar je Janši hkrati konkurenca in potencialni partner po volitvah. Vidim ga kot alternativo na desni sredini in mislim, da ima največje možnosti, če se tako predstavi na dolgi rok. On mora reči: mi smo alternativa na desni sredini, v tem in tem smo drugačni od SDS-a, smo bolj zmerni, bolj proti sredini in ponujamo alternativo – ponujamo desnosredinsko vlado pod našim vodstvom v naslednjem mandatu. Vsi pa čakamo, da bo predstavil jasen program in da se bo dejansko opredelil do vseh ključnih vprašanj. Za to ima še veliko časa. Očitno je potrpežljiv in igra na dolgi rok.

Očitno je res tako. Napovedal je, da v duhu sodelovanja pričakuje, da bo naslednja vlada velika koalicija. Sicer ni rekel "velika koalicija", ampak sodelovanje levih in desnih strank. Verjetno je imel v mislih Socialne demokrate, a tega ni še čisto jasno povedal. Je po vašem mnenju zdaj čas za veliko koalicijo? Bi to umirilo politične strasti, ki so v družbi?
Biščak: Verjetno bi jih do določene mere. Nisem pa prepričan, da je taka koalicija že mogoča, niti nisem prepričan, da je smiselna. Razlike med temi strankami, po pravici povedano, niso velike. Edina, ki je proti jedrskemu bloku dve, je Levica, vse druge stranke se pri tem poenotijo. Ampak, piarovske možnosti za sestavo take koalicije, glede na to, kako so volivci razdeljeni ... Ti si v resnici morda res želijo sredine, ampak ko bo do nje prišlo, jo bodo zavrnili, kot so jo največkrat do zdaj, tudi z Državljansko listo. Močno dvomim, da je kaj takega v bližnji prihodnosti mogoče.

Bi bila velika koalicija koristna politična možnost za Slovenijo? Je zdaj res čas za veliko koalicijo? Vemo, da ima slovenska politična zgodovina zelo malo – mislim, da le dve veliki koaliciji. Je sploh mogoča v času tako radikalnih političnih razlik, kot so zdaj?
Virant: Edina država na svetu, kjer velika koalicija res deluje, in to na dolgi rok, je Švica. Če bi imeli politično zrelost Švicarjev, potem bi rekel: da. Ker pa smo Slovenija, je po moje velika koalicija, prvič, težko izvedljiva in, drugič, tudi nekoristna. Namreč, konceptualne razlike med levim in desnim polom so prevelike, če pogledamo vsa ključna vprašanja, kot so zdravstvo, davki, zunanja politika, migracije, varnost ... Sem zelo sredinski, zelo zmeren desni volivec, če lahko tako rečem, a na vsa ta vprašanja gledam zelo drugače kot slovenska levica. In mimogrede, gledano z distance, iz Francije, je stranka Levica zelo radikalna stranka, zelo skrajna leva stranka, podobno, kot je tukaj La France Insoumise. Bom pa rekel takole: to, kar zdaj ponuja Anže Logar, sodelovanje in povezovanje v veliko koalicijo, ponuja kot nekakšen program. Ampak, sodelovanje ni program. On bo moral priti s programom. Vsaka stranka mora imeti barvo, okus in vonj. Imeti mora jasen politični program, na podlagi katerega se lahko odločimo. Osebno zdaj čakam predvsem na to.

Sorodna novica "Cilj naj bi bilo izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva … tega ne vidimo"
Sorodna novica Mrak: Na ekonomskem področju je ta vlada za zdaj eno veliko razočaranje

Gospodarska združenja so zelo nenaklonjena tej vladi. Ves čas trdijo, da vlada nima posluha in zdi se, da prav ta gospodarska združenja – ali pa če temu rečemo kapital – na neki način podpira Logarja pri njegovih prizadevanjih. Je to lahko odločilno v političnem boju?
Biščak: Prepričan sem, da ne. Pa tudi, kar koli se je do zdaj poskušalo oblikovati kot neke vrste gospodarska politična stranka – naj omenim samo stranko Konkretno – je imelo zelo kratek dah oziroma daha sploh ni imelo. Pobude, ki so se pojavljale, so druga za drugo propadle. Ta, ki je nastala – govorim o Konkretnem – pa nikogar ni zanimala. V resnici jih ne zanima niti zdaj, in to nas ne more čuditi. Tovrstne stranke oziroma politične pobude zanimajo dva, tri odstotke ljudi. Tiste, ki so v vodstvu gospodarskih združenj, ki so podjetniki in ki jih na tem svetu zanima izključno znižanje davkov in nič drugega. Večino drugih ljudi zanima več kot samo to.

Sorodna novica Štih: Virantova stranka je razpadla iz istega razloga kot SMC in kot bo Lista Marjana Šarca
Sorodna novica Povežimo Slovenijo in Konkretno po analizi volitev v razmislek o spremembah

Ali lahko kapital, torej različna vplivna gospodarska združenja, vplivajo tudi na volilni izid? Državljanska lista je bila v hudem sporu z SDS-om in ga je tudi izgubila. Mislite, da se bo to zgodilo tudi Logarju?
Virant: Zmotno je gledati na to, kot da zavzemanje za interese gospodarstva pomeni zavzemanje za dva, tri odstotke direktorjev in lastnikov kapitala.
Biščak: Tega nisem rekel.
Virant: Zavzemanje za program konkurenčnosti gospodarstva pomeni zavzemanje za uspešno Slovenijo, za Slovenijo, ki ji bo v gospodarstvu šlo dobro, kjer bodo visoki prihodki, kjer bo polna zaposlenost, kjer bodo podjetja in zaposleni plačevali davke in bomo iz tega lahko financirali tudi socialo in vse drugo. Brez uspešnega gospodarstva ni ničesar. Mislim, da slovenski ljudje to razumejo in da tega ne razumejo kot zavzemanje za interese kapitalistov ali lastnikov kapitala. Tudi po Evropi je tako, da programi, ki se zavzemajo za konkurenčnost, zadnje čase vse bolj uspevajo. Še odgovor na drugo vprašanje. Mislim, da bo SDS doziral napade na Logarja. SDS-u je v interesu, da Logar ne zleze previsoko, še zlasti ne, da ga prehiti. Po drugi strani pa mu je v interesu, da dobi svojih od sedem do deset odstotkov kot potencialni koalicijski partner. SDS to zelo dobro obvlada in mislim, da ga bodo dozirali. Po drugi strani tudi Logar pozna, kako deluje SDS. Bomo videli, ali bo dovolj spreten, da se bo ubranil ali mogoče celo programiral svoje delovanje na deset odstotkov.

Anže Logar je bil gost v oddaji Marcel. Pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Oddaja Marcel