Virant poudarja, da nov plačni sistem ni njegov osebni projekt, saj so se ga lotile že prejšnje vlade. Foto: MMC RTV SLO
Virant poudarja, da nov plačni sistem ni njegov osebni projekt, saj so se ga lotile že prejšnje vlade. Foto: MMC RTV SLO
Virant: Reforma ni bila moj projekt

Virant Borutu Pahorju predlaga, naj težave, ki so ostale, rešuje s socialnim dialogom. Poleg tega verjetnemu mandatarju in guvernerju Banke Slovenija Marku Kranjcu predlaga sestanek, na katerem bi jima pojasnil potek plačne reforme.

Virant: Plačna reforma ima korenine v letu 2002
Sicer pa je Virant v izjavi za medije pojasnil, da plačna reforma v javnem sektorju ni njegov osebni projekt, saj so se ga lotile že prejšnje vlade. Kot zagotavlja, se je reforma začela že leta 2002 v času premierja Janeza Drnovška. Takrat so bili po njegovih besedah postavljeni vsi temeljni parametri, ki se jih je držala tudi vlada Janeza Janše. "Ta vlada je projekt le izpeljala," je končal Virant.

Po Virantovih besedah sta bili vladna in sindikalna stran leta 2004, ko je sam prevzel pogajanja, "daleč narazen". Pojasnil je, da je na začetku pogajanj sindikatom ponudil možnost bolj decentraliziranega pristopa pri novem plačnem sistemu, "a so sindikati to pobudo ostro zavrnili".

"Vsi so vztrajali na enotnem sistemu"
"Vsi so vztrajali ne enotnem sistemu, le sindikat Fides je bil za ločena pogajanja po panogah," je dejal in dodal, da bi verjetno prišlo do socialnih nemirov v javnem sektorju, če leta 2004 ne bi nadaljevali pogajanj. Kot je poudaril, so bile plače v javnem sektorju "praktično zamrznjene" od leta 2002, medtem ko so plače v gospodarstvu zrasle za 12,5 odstotka več kot v javnem sektorju.

Glede očitkov guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca o visokih stroških novega sistema je Virant dejal, da je cena novega plačnega sistema vzdržna. Plače v javnem sektorju se bodo po njegovih besedah povečale do marca 2010 v povprečju med 13,5 in 14,5 odstotka. "Vpliv te rasti na inflacijo je minimalen, zgolj nekaj desetink odstotne točke," je prepričan minister.

"Prejšnji plačni sistem kaotičen in nepregleden"
Po njegovih zatrdilih je nov plačni sistem bolj pregleden od prejšnjega, "ki je bil kaotičen in nepregleden" in je temeljil na izplačevanju dodatkov, pri čemer so se nekateri dodatki izplačevali brez pravne podlage.

Virant: Reforma ni bila moj projekt