Zakon bo po žepu udaril predvsem novopečene lastnike vozil s preveč škodljivimi izpusti. Foto: MMC RTV SLO
Zakon bo po žepu udaril predvsem novopečene lastnike vozil s preveč škodljivimi izpusti. Foto: MMC RTV SLO
Davki
Tako bo videti obdavčevanje po novem. Foto: MMC RTV SLO
Priprava proračuna po novem
Davek na neekološka vozila

Nova motorna vozila tako ne bodo več obdavčena progresivno glede na prostornino motorja, temveč bo stopnja davka odvisna od izpustov ogljikovega dioksida oziroma ekološke sprejemljivosti. Nove davčne stopnje se bodo uvajale postopoma do leta 2011. Po predlogu novele bodo tako obdavčena tudi motorna kolesa in kolesa z motorjem, ker pa za zadnje še ni podatkov o izpustih, bodo obdavčena glede na moč motorja.

Ekološko sporna vozila do devet odstotkov dražja
Pri avtomobilih na bencinski in plinski pogon se bo stopnja davka raztezala od 0,5 do 28 odstotkov, pri avtomobilih na dizelsko gorivo pa od enega do 31 odstotkov. Kot je napovedal minister za finance Franc Križanič, bodo vozila z izpusti ogljikovega dioksida v višini med 150 in 250 grami na prevoženi kilometer sprva obdavčena enako kot do zdaj. V to skupino sicer sodi večina vozil, ki jih kupujemo Slovenci. Vozila, ki bolj obremenjujejo okolje, pa bodo obdavčena bolj kot do zdaj, tako da se bodo po izračunih podražila tudi za osem do devet odstotkov.

Vlada za razrešnico vodstvom NLB in NKBM
Minister za finance Franc Križanič je po seji vlade povedal še, da bo predstavnik države na skupščinah NLB in NKBM glasoval za podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu za poslovno leto 2008.

Proračun se bo pripravljal drugače
Vlada je poleg tega na seji sprejela odločitev, da proračuna za leti 2010 in 2011 ne bo več razdelila po posameznih ministrstvih, temveč bo sestavljen iz dvanajst politik. Tako namerava zaveze, ki jih je zapisala v razvojne dokumente in strategije, vsebinsko in številčno povezati s proračunom. Omenjene politke so: politika spodbujanja podjetništva in podpora prestrukturiranju gospodarstva, raziskovalna in tehnološka politika, politika trga dela, politika izobraževanja, športa in kulture, prometna politika, politika kmetijstva, gozdarstva in ribištva, energetska politika, okoljska politika, stanovanjska in komunalna politika, politika razvojnega načrtovanja države, politika zdravstvenega varstva in socialne varnosti, politika obrambe, javne varnosti in zunanjih zadev ter politika upravnih pravosodnih in državnih organov.

Za bolj učinkovito delo inšpektorjev
Vlada se je na seji seznanila tudi z letnim poročilom Inšpekcijskega sveta za leto 2008 in predstojnikom inšpekcijskih služb naložila, da sprejmejo organizacijske ukrepe za povečanje odzivnosti in skrajševanje časa reševanja posamezne inšpekcijske zadeve.

Poleg tega so ministri sklenili, da bi bilo primerno, da se državni zbor seznani z resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, in sicer na način, kot se je s tovrstnimi dolumenti seznanjal do zdaj. Skupina poslank in poslancev na čelu z Jožetom Tankom, SDS je sicer želela, da bi državni zbor pripravil novo resolucijo v podporo evropski resoluciji, kar pa je vlada zavrnila, saj bi to po njenem pomenilo, da bi se na ta način v neenak položaj postavilo vse druge resolucije Evropskega parlamenta.

Priprava proračuna po novem
Davek na neekološka vozila