Foto:
Foto:
Predsednik Janez Drnovšek še vedno vliva največ zaupanja.

Vlade ne podpira 23 odstotkov, koalicijo pa 28 odstotkov vprašanih. Za SDS bi decembra glasovalo 37 odstotkov vprašanih, kar je za 12 odstotkov več kot novembra.

Na drugem mestu je LDS s 13 odstotki podpore (novembra 18 odstotkov), na tretjem pa ZLSD s sedmimi odstotki (novembra pet odstotkov). Preostale parlamentarne stranke, NSi, SLS in DeSUS, so ohranile novembrsko triodstotno podporo, SNS pa dvoodstotno. 29 odstotkov vprašanih je bilo neopredeljenih.

Janša tik za Drnovškom
Najvišje zaupanje med državniki uživa predsednik države Janez Drnovšek, ki je na lestvici od 1 do 5 dobil oceno 3,56. Na drugem mestu je predsednik vlade Janez Janša z oceno 3,46, na tretjem pa predsednik državnega zbora France Cukjati.

Stranke nepriljubljene
Med institucijami največje zaupanje uživa evro, najmanjše pa sodišče in politične stranke. Z demokracijo je zadovoljnih 41 odstotkov vprašanih, nezadovoljnih pa 51 odstotkov.

Raziskavo Politbarometer po novem vodi Slavko Kurdija, docent na fakulteti za družbene vede, ki je na tem mestu nasledil Nika Toša. V anketi je tokrat sodelovalo 924 anketirancev.