Foto:
Foto:
Vladna koalicija ima podporo javnosti.

Raziskava, ki jo je Center za raziskave javnega mnenja še zadnjič opravil pod vodstvom Nika Toša, kaže na zadovoljstvo javnega mnenja ob političnih spremembah po oktobrskih volitvah v DZ.

SDS podpira 25 odstotkov (oktobra 24), medtem ko bi za LDS glasovalo 18 odstotkov (oktobra 15). Izrazit padec podpore je zaznaven pri vseh ostalih strankah, ki so se uvrstile v DZ.

Za ZLSD bi volilo le še pet odstotkov vprašanih (oktobra še osem). Koalicijski SLS in NSi bi prejela le po tri odstotke (oktobra štiri), DeSUS pa si je ohranil triodstotno podporo. SNS podpira le še dva odstotka vprašanih, medtem ko je imela stranka pred mesecem dni še pet odstotkov podpore. Neopredeljenih je 37 odstotkov vprašanih.

Državljani zadovoljni z demokracijo
Javno mnenje je pozitivnejše tudi do delovanja vlade in parlamenta. Vlada je prejela povprečno oceno 2,77 (oktobra 2,84, avgusta pa 2,75).

Dosedanji predsednik vlade Anton Rop je prejel oceno 2,94 (oktobra 2,91, avgusta 3,01). DZ je prejel oceno 3,12 (oktobra 3,91, avgusta pa 2,73), prav tako njegov predsednik France Cukjati 3,26 (oktobra 3,04, avgusta pa 3,01). Predsednik države Janez Drnovšek je prejel oceno 3,63 (oktobra 3,47, avgusta pa 3,39). Volivci so bolje ocenili tudi delo večine ministrstev.

Med institucijami slovenski državljani najbolj zaupajo evru (60 odstotkov), predsedniku države (58 odstotkov), tolarju (54 odstotkov), Banki Slovenije (44 odstotkov), Evropski uniji in medijem (39 odstotkov). Najmanj pa vprašani zaupajo političnim strankam (8 odstotkov), sodiščem (12 odstotkov), ustavnemu sodišču in državni upravi (18 odstotkov) ter državnemu zboru (21 odstotkov).

Z razvojem demokracije je zadovoljnih 47 odstotkov vprašanih, kar je največ doslej, ljudje pa so zadovoljni tudi z materialnimi razmerami (55 odstotkov).

Dolgoletni predstojnik Centra za raziskavo javnega mnenja Niko Toš vodenje raziskave Politbarometer prepušča Slavku Kurdiji, docentu na fakulteti za družbene vede in sodelavcu centra. Toš, ki je pred kratkim praznoval 70 let, pa še ne odhaja v pokoj, saj se bo še vedno ukvarjal z raziskovalnimi projekti.