Vizjak je zadovoljen z delom v prvem letu ministrovanja. Foto: RTV SLO
Vizjak je zadovoljen z delom v prvem letu ministrovanja. Foto: RTV SLO
Nuklearna elektrarna Krško
Vizjak se ni mogel izogniti zahtevi Hrvaške za odškodnino glede NEK-a. Foto: RTV SLO

Po enem letu na čelu ministrstva Vizjak kot ključna uspeha izpostavlja zagotavljanje pogojev za razvoj gospodarstva in razdeljevanje finančnih spodbud.

Vlada je na predlog ministrstva sprejela 10 zakonskih aktov, do konca leta pa je za sprejetje predvidenih še pet, s čimer bi v celoti izpolnili zastavljeni cilj.

Protizahtevek hrvaškemu predlogu?
Glede hrvaške zahteve po arbitraži zaradi odškodnine za nedobavljeno elektriko iz NEK-a pa Vizjak meni, da se poraja tudi vprašanje slovenskega protizahtevka.

Vizjak pojasnjuje, da je v spornem obdobju od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003 Hrvaška z vzhodnih trgov dobavljala znatno cenejšo energijo, čeprav bi bila v skladu s sporazumom dolžna prevzeti energijo Nuklearne elektrarne Krško.

Tako je bila takrat cena električne energije iz NEK-a približno 28 evrov za megavatno uro, Hrvaška pa je v tem času energijo prejemala s Slovaške in
BiH-a po ceni tudi po samo 20 evrov za megavatno uro.

"Nismo še obveščeni, da hrvaška zahteva izpolnjuje vse formalne pogoje in
ali bo sodišče arbitražo sploh sprožilo,"
je glede vložitve zahtevka po arbitraži na mednarodni center za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu s strani Hrvaškega elektrogospodarstva (HEP) dejal Vizjak.