Kdaj bodo vinjete uvedene, še ni znano. Foto: EPA
Kdaj bodo vinjete uvedene, še ni znano. Foto: EPA
Bomo cestnino plačevali z vinjetami?

Za tovorna vozila ostaja cestninjenje po starem sistemu do uvedbe satelitskega cestninjenja. Natančen načrt o uvedbi vinjet bo pripravljen do seje vlade čez 14 dni, uvedene pa naj bi bile čim prej.

Kot je še povedal Žerjav, so v zvezi z uvedbo vinjet preučili razne informacije in izbrali različico, ki daje več pozitivnih kot negativnih učinkov. Prav tako skladno z vladnim akcijskim načrtom tečejo priprave na uvedbo satelitskega cestninjenja. Omenjeni ukrepi so poleg tega skladno z načelom finančne vzdržnosti Darsa, je še dodal minister.

Satelitsko cestninjenje za tovornjake naj bi sicer zaživelo do avgusta 2009, za preostale uporabnike pa do konca leta 2010.

Ima vinjeta tudi svoje slabosti?
Ob prvi omembi možnosti uporabe vinjet so temu sicer nasprotovali v stranki Zares, kjer so dejali, da bi s tem pridobili le tisti, ki pogosto uporabljajo avtoceste, in vozniki tovornjakov. Evropska unija namreč kot zgornjo mejo za ceno vinjete postavlja 11 evrov. Ob tem pa bi njihova uvedba po mnenju stranke zmanjšala dohodek od cestnin, kar bi pomenilo nadaljnje težave pri gradnji avtocestnega križa in pri odplačevanju posojil.

Bomo cestnino plačevali z vinjetami?