Dogovor o regresu za javni sektor sta dosegli pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja. Foto: RTV SLO
Dogovor o regresu za javni sektor sta dosegli pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja. Foto: RTV SLO
Država bo sredstva za povračila vlaganj v telekomunikacijsko omrežje financirala s privatizacijo Telekoma. Foto: RTV SLO
Gregor Virant
Vlada je zavrnila razloge za oceno ustavnosti reforme plačnega sistema v javni upravi. Foto: EPA

Ministrski zbor je za obravnavo v DZ-ju določil še besedila zakonov o visokem šolstvu, izobraževanju odraslih in vračilu vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Novela o visokem šolstvu bo urejala primerljivost pridobljenih akademskih naslovov v zdajšnjem in bolonjskem sistemu izobraževanja, razširile pa se bodo pristojnosti sveta za visoko šolstvo.

Razlog za predložitev novele zakona o vračanju vložkov v telekomunikacijsko omrežje je, da so se med dozdajšnjim vračanjem pojavljale nejasnosti. Zakonska novela bo krog upravičencev do povračila razširila.

Očitki o javni reformi in policijskem zakonu
Ministrski zbor je med drugim sprejel mnenje glede pobude za začetek postopka za oceni ustavnosti nekaterih določb zakonov o sodniški službi, sistemu plač v javnem sektorju in odloka o plačah funkcionarjev. Z njim je vlada zavrnila očitek o neustreznem razmerju med poslanskimi in sodniškimi plačami ter očitek, da gre za poseg v že pridobljene pravice.

Vlada bo DZ-ju priporočila zavrnitev predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o policiji, ki ga je v obravnavo predložil poslanec LDS-a Marko Pavliha. Ta je predlagal, da regulacijo novih prisilnih sredstev za pasivizacijo (paralizatorji) v uporabo represivnim organom sprejme DZ in ne vlada.

Regionalni razvojni programi
Na seji se je vlada seznanila s poročilom o izvajanju programa sofinanaciranja regionalnih razvojnih programov lani. V letu 2005 je vlada z 2,5 milijarde tolarjev sofinancirala 84 projektov v skupni vrednosti 14 milijard SIT.

Program za letos vsebuje 106 projektov, h katerim bo vlada pristavila 2,7 milijarde SIT. Največ sredstev bo namenjenih projektom v Podravju, Savinjski regiji in Pomurju.