Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: Vlada RS
Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: Vlada RS

"Vloga ministra za finance pri oblikovanju in izvajanju vladnih politik ob skrbi za pregledno in učinkovito upravljanje javnih financ je izjemno pomembna, še posebej v luči izzivov, s katerimi se bo vlada soočala do konca mandata," so zapisali na vladi v sporočilu za javnost.

Klemen Boštjančič je z imenovanjem postal tretji podpredsednik vlade, poleg Tanje Fajon, ministrice za zunanje in evropske zadeve ter Luke Mesca, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na začetku svojega mandata je premier Robert Golob ob sebi že imel tri podpredsednike, saj je to mesto zasedal tudi nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki pa je s funkcije ministra odstopil julija lani.

Število podpredsednikov se sicer od vlade do vlade razlikuje. Prejšnja vlada Janeza Janše je denimo imela dva, Marjan Šarec je imel na mestu podpredsednika v svojem mandatu le Mira Cerarja, ki je takrat opravljal vlogo zunanjega ministra, ko je bil mandat prej premier sam, pa je imel Cerar na podpredsedniških mestih Karla Erjavca, Borisa Koprivnikarja in Dejana Židana.

Zakon o vladi Republike Slovenije sicer določa, da funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi in na imenovanje ter razrešitev ministrov.