Foto:
Foto:
Državni sekretar Franc Pukšič je novi predstojnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Za novega predsednika upravnega odbora Soda so imenovali Milana Podpečana, za člane odbora pa Cirila Smrkolja, Antona Sagadina, Gregorja Jezo, Boža Predaliča, Jano Grbec in Danila Marina.

Urad postal samostojna vladna služba
Vlada je sprejela tudi sklep o reorganizaciji urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, s čimer je ta urad postal samostojna vladna služba. Urad bo imel nalogo usklajevanja in spremljanja dela drugih državnih organov na področju sodelovanja s Slovenci zunaj Slovenije, obenem pa bo sodeloval tudi z zunanjim ministrstvom in diplomatsko-konzularnimi predstavništvi.

Predstojnik urada je postal državni sekretar Franc Pukšič, ki je odgovoren neposredno predsedniku vlade. Kot je pojasnil minister za javno upravo Gregor Virant, sta z novim statusom urad in njegova problematika pridobila na veljavi. Z dnem uveljavitve sklepa bo prenehal tudi položaj dosedanji predstojnici urada Jadranki Šturm Kocjan.

Zakon o izbrisanih v mrtvi tek
Vlada je uveljavila tudi reorganizacijo, ki jo predvidevajo nedavno sprejete spremembe zakona o državni upravi. S tem bo lahko z dogovorom predstojnikov en organ državne uprave opravljal finančne, kadrovske in druge spremljajoče naloge za drug organ. Vlada je z ustanovitvijo direktoratov določila tudi novo notranjo organizacijo nekaterih ministrstev.

Ministri so na skupnem zasedanju tudi odločili, da ne bodo nadaljevali postopka za sprejetje sistemskega zakona o izbrisanih, zakona o lokalni samoupravi in sprememb ustave na področju referenduma. Imenovali so tudi šest vršilcev dolžnosti generalnega direktorja v direktoratih nekaterih ministrstev.

Razpis za uradniški svet drugo leto
Minister za javno upravo Gregor Virant je po seji vlade dejal, da bo uradniški svet takoj po novem letu pripravil besedila večine razpisov in oblikoval natečajne komisije za izbiro generalnih direktorjev direktoratov na posameznih ministrstvih. Ministrstva bodo imela skupaj 53 direktoratov.