Foto:
Foto:

Finančno ministrstvo je prejelo osem ponudb za zakup in pet ponudb za nakup letala. V ožji izbor so prišli trije ponudniki, izbrali pa so enega, katerega imena zaradi spoštovanja poslovne zaupnosti ne morejo razkriti. Neuradnih informacij, da je letalo zakupilo podjetje Genmar iz New Yorka, niso želeli potrditi.

Možnost podaljšanja pogodbe
Po petih letih bo imela vlada možnost podaljšanja pogodbe še za pet let. V desetih letih naj bi vlada tako iztržila 15 milijonov dolarjev, če pa od tega odštejemo obresti, ki jih mora država plačati za kredit za nakup letala, pa bo iztržek 13,1 milijona dolarjev. Po besedah državnega sekretarja v finančnem ministrstvu Antona Žuniča, ki je vodil skupino za izvedbo projekta, je pogodbo mogoče tudi odpovedati. Varščine je dovolj za pol leta, ko bi bilo mogoče urediti vse pravne zadeve, v tem času pa bi tudi našli novega zakupnika.

Zakupnik bo kril vse stroške, povezane z vzdrževanjem in zavarovanjem letala. V skladu s pogodbo mora oblikovati tudi ustrezne rezerve za vzdrževanje motorjev in glavne konstrukcije letala, da bo letalo, potem ko bo vrnjeno v Slovenijo, ustrezno vzdrževano.

Oddaja falcona v zakup pomeni, da se bodo predstavniki vlade in države vozili s cenejšim, sedanjim vladnim letalom lear jet ter včasih z letali, ki jih bo treba najeti. Toda stroški letal, ki jih bodo najeli, bodo nižji od stroškov, ki bi jih imeli z uporabo falcona. Tako nastali dodatni prihranki naj bi znašali vsaj 700.000 dolarjev letno, opozarjajo na ministrstvu.

Oddaja letala prek trusta, ustanovljenega v ZDA
Slovenija zato, da bi bil mogoč vpis letala v register letal ZDA, ni oddala letala v zakup neposredno, temveč prek trusta, ki ga upravlja Aircraft Guaranty Title&Trust. Ta je bil oblikovan v ZDA izključno v ta namen. Slovenija je v neposrednem pravnem razmerju samo z upraviteljem trusta, ta pa je v svojem imenu, vendar za račun Republike Slovenije, sklenil zakupno pogodbo z zakupnikom. Ker je letalo registrirano in oddano v najem v ZDA, projekt nabave in oddaje letala v najem nima nobenih davčnih posledic v Sloveniji.