Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je vodstvu policije še pred časom dejal, da za zdaj ne načrtuje zamenjave Simona Veličkega. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je vodstvu policije še pred časom dejal, da za zdaj ne načrtuje zamenjave Simona Veličkega. Foto: BoBo
Tatjana Bobnar
Tatjana Bobnar je v policiji zaposlena od leta 1993, bila je vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto, vodja službe za operativno podporo, nato pa pomočnica direktorja Policijske uprave Ljubljana. Leta 2007 je postala pomočnica direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, leta 2009 pa namestnica generalnega direktorja policije. Foto: BoBo

Zamenjava Simona Veličkega, ki je policijo kot v. d. po odhodu Marjana Fanka prevzel januarja, aprila pa bil nato imenovan za generalnega direktorja policije, je, vsaj v policijskih vrstah, menda svojevrstno presenečenje, je pročal Radio Slovenija.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je vodstvu policije še pred časom dejal, da za zdaj ne načrtuje njegove zamenjave, a si je očitno premislil. Zakaj, pa mu ne bo treba pojasnjevati, saj mu zakon daje možnost, da generalnega direktorja policije razreši v enem letu od nastopa funkcije, ne glede na razloge. Dovolj je že, da presodi, da sta nekompatibilna in da tako sodelovanje ni mogoče.

Ali bo Velički po razrešitvi ostal v policijskih vrstah, še ni znano, saj naj bi v kratkem izpolnil pogoje za upokojitev. Na njegovo mesto naj bi vlada kot vršilko dolžnosti postavila Tatjano Bobnar, ki je v policiji zaposlena od leta 1993, od leta 2009, torej že skoraj deset let, pa je na mestu namestnice generalnega direktorja policije.

Velički je trenutno odsoten, zato naj bi primopredaja potekala šele v ponedeljek, pa še to le v internih krogih, torej brez navzočnosti javnosti. Pred imenovanjem novega generalnega direktorja policije s polnim mandatom bo moralo ministrstvo za notranje zadeve objaviti javni natečaj.

Zamenjava direktorja pa toliko ne skrbi policijskih sindikalistov, saj so prepričani, da zamenjava v vrhu policije na pogajanja in na potek stavke ne more vplivati, pa tudi Bobnarjeva, ki naj bi začasno nasledila Veličkega, že dalj časa sodeluje v vodstvu policije, zato pozna potek socialnega dialoga znotraj policije.