Foto:
Foto:
Spremembe zakona je pripravil minister za javno upravo Gregor Virant.

Vladi je tako dal proste roke pri zamenjavi uradnikov na najvišjih položajih v upravi brez dokazovanja krivdnih razlogov.

Spremembe so podprli koalicijski poslanci in SNS, proti pa so bili LDS, ZLSD in en poslanec DeSUS-a. Največji opozicijski stranki sta spremembe označili kot podlago za izvajanje politično motiviranih kadrovanj.

Opozicija je napovedala ustavno presojo spornih delov novele zakona, pri čemer jo podpira tudi sindikat uslužbencev. Tudi nekateri državni svetniki so napovedali podporo vetu noveli zakona.

Virant zavrača očitke

Minister Gregor Virant je ob začetku obravnave novele v DZ-ju predstavil osnovne namene zakona. Zavrnil je očitke, da spremembe prinašajo politizacijo kadrovanja v javni upravi, in poudaril, da bo možnost razrešitve uradnika brez krivdnih razlogov le zadnja rešitev, po kateri se ne bo pogosto posegalo.

Vlada ima sedaj možnost, da iz nekrivdnih razlogov zamenja generalne sekretarje ministrstev in predstojnike organov v sestavi, kot sta policija in veterinarska uprava. Namesto odpravnine pa jim bo lahko ponudila ustrezno uradniško mesto. Proti pričakovanjem pa so poslanci podprli predlog opozicijskega LDS-a, da mora nadrejeni za premestitev ali odpravnino dobiti soglasje razrešenega uradnika in tako omilili morebitne neupravičene posege v pravice prizadetega uradnika.