Vlada je potrdila zdravstveno novelo, DZ jo bo obravnaval konec meseca. Foto: RTV SLO
Vlada je potrdila zdravstveno novelo, DZ jo bo obravnaval konec meseca. Foto: RTV SLO
Jože P. Damijan
Skupina pod vodstvom Damijana bo delovala v skladu z vladno strategijo razvoja Slovenije. Foto: RTV SLO
Dvojno označevanje cen v Sloveniji bo nujno po 1. marcu prihodnje leto. Foto: European Community

Najpomembnejša novost zakona, ki naj bi ga DZ obravnaval po hitrem postopku, je uvedba izravnalnih shem v zdravstvenem zavarovanju.

O predlogu besedila zakona so socialni partnerji sporazumeli pretekli petek po dolgotrajnih pogajanjih z ministrstvom za zdravje.

Minister Andrej Bručan je s sprememebami zadovoljen, zavarovalnica Vzajemna pa je Bručana in premierja Janeza Janšo opozorila, da bo morala premije zvišati za 29 odstotkov, če bo novela zakona o zdravstvenem zavarovanju začela veljati. V Vzajemni tudi menijo, da je novela zakona dvoumna, saj dopušča različne interpretacije, posebej pri obsegu sredstev za vračanje rezervacij.

Damijan na čelu komisije za strukturne reforme
Imenovana je bila tudi delovna skupina za strukturne reforme, ki jo vodi podpredsednik strateškega gospodarskega sveta Jože P. Damijan. Skupina bo usklajevala delovne skupine, ki pripravljajo reforme na različnih socialnih in gospodarskih področjih.

Predloge reform bodo pripravili med drugim na področjih davkov, trga dela, socialnih transferjev, zdravstva, pokojninskega zavarovanja in privatizacije. Pri pripravi bodo sodelovali člani strateškega sveta za gospodarstvo, strokovnjaki z ministrstev in zunanji sodelavci.

Dvojno označevanje po 1. 3. 2006
Vlada je sprejela tudi predlog zakona o dvojnem označevanju cen, ki naj bi začel veljati 1. marca 2006. Cene izdelkov in storitev v Sloveniji bodo morale biti navajane tako v tolarjih kot tudi v evrih, in sicer vse do preteka šestih mesecev po uvedbi evra.

Vlada ni ustanovila agencije
Vlada ni sprejela sklepa o ustanovitvi nove agencije za konkurenčnost, čeprav je bilo to sprva predvideno. Na seji je vlada spremenila sestavo agencije, ob tem pa ni sprejela predlaganega imena za novo komisijo, katere naloga naj bi bila predvsem skrb za ustrezno podjetniško okolje ter za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini. V agencijo naj bi se sicer združile tri agencije pod okriljem gospodarskega ministrstva. Je pa vlada potrdila predlog sprememb zakona o podpornem okolju za podjetništvo, ki je potreben za ustanovitev nove agencije. Agecija naj bi začela delovati septembra.

Na Hrvaško čez nov prehod
Na predlog gospodarskega ministrstva je bila sprejeta uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, saj do zdaj veljavni s koncem meseca poteče veljavnost. Metodologija oblikovanja cen bo v novi uredbi ostala enaka.

Vlada je sprejela tudi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varnosti na smučiščih. Vlada je sprejela tudi poročilo o izobraževanju brezposlenih oseb, vključenih v Program 10.000 v preteklem šolskem letu in sprejela program za šolsko leto 2005/2006.

Sprejet je bil tudi predlog uredbe o določitvi mejnega prehoda Podgorje/Jelovica za mednarodni promet. Mejni prehod bo za vse potnike na Hrvaško odprt od 18. julija dalje.