Pogajanja so bila uspešna. Foto: RTV SLO
Pogajanja so bila uspešna. Foto: RTV SLO

Predstavniki ministrstva za zdravje, sindikatov in delodajalcev so se vendarle dogovorili o novelah zdravstvenih zakonov.

Z izidom pogajanj so najbolj zadovoljni predvsem sindikati, saj so dosegli, da se bodo rezervacije delile po ministrovem načrtu. Predstavniki delodajalcev pa dvomijo, da bodo rešitve v prid zavarovancem.

To pomeni, da bodo približno 100.000 tolarjev izplačali le tistim, ki so rezervacije vplačali, ne pa vsem zavarovancem. Zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi tudi odločale o 50 odstotkih morebitnega dobička, 50 pa bi jih ostalo za razvoj ali varnostne rezerve za dopolnilno zavarovanje.

Sindikati s predstavnikom
Skupščine vzajemnih zavarovalnic se bodo oblikovale z elektorji, ki jih bodo predlagali predstavniki oziroma civilna združenja delojemalcev, upokojencev in drugih zavarovancev, svojega predstavnika pa naj bi imeli tudi sindikati.

Do zdaj so partnerji delno soglasje dosegli le glede tehničnega dela izvedbe izravnalnih shem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.