Kot menijo v sindikatu, je vlada nanje neupravičeno pozabila. Foto: MMC RTV SLO
Kot menijo v sindikatu, je vlada nanje neupravičeno pozabila. Foto: MMC RTV SLO

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je vlado zato pozvala, naj nemudoma opusti takšna enostranska ravnanja. Kot je pojasnil predsednik organizacije Branimir Štrukelj, gre za uredbo o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju in uredbo o plačah ter drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini. Vlada ju je na dnevni red uvrstila prejšnji teden, a usklajevanja z reprezentativnimi sindkati ni opravila, opozarja Štrukelj.

Kot še navaja Štrukelj, sta bili uredbi od septembra 2004 - tudi s podpisi predstavnikov vlade in reprezentativnih sindikatov - opredeljeni kot predmet usklajevanja med socialnimi partnerji. Enostransko ravnanje vlade v času, ko bo raven socialnega dialoga na zahtevni preizkušnji, ne prispeva k zaupanju med socialnimi partnerji, je dodal.

MJU: Ne gre za bistvene spremembe
Na ministrstvu za javno upravo na očitke odgovarjajo, da omenjene uredbe ne predstavljajo bistvenih vsebinskih sprememb, zato so usklajevanje s sindikati ocenili za nepotrebno. Ministrica Irma Pavlinič Krebs bo uredbi sindikatom vendarle poslala, še pojasnjujejo.

E. S.