Hrvaška enostranska razglasitev ekološko-ribolovne cone bi po mnenju vlade pomenila kršitev dolžnosti prizadevanja za dobrososedske odnose. Foto: European Community
Hrvaška enostranska razglasitev ekološko-ribolovne cone bi po mnenju vlade pomenila kršitev dolžnosti prizadevanja za dobrososedske odnose. Foto: European Community
Škoda, ki jo je povzročilo neurje, presega 0,3 promile načrtovanega državnega proračuna, s čimer je dosežen limit za dodelitev pomoči. Foto: RTV SLO
Vlada o proračunu

Več sredstev bo tako namenjenih Uradu za narodnosti, Direkciji za ceste, Ministrstvu za okolje in Agenciji RS za okolje.

Sicer pa se bo v proračun za leto 2009 steklo za 8,99 miljarde evrov prihodkov, proračunski odhodki pa so predvideni v višini 9,11 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal 115 milijonov evrov.

ERC: Slovenija bo zaščitila svoje interese
Vlada je poleg tega na seji odgovorila na pisno pobudo Zmaga Jelinčiča glede namere hrvaške o enostranski razglasitvi ekološkoribolovne cone s 1. januarjem tudi za članice EU-ja. Hrvaška bi po mnenju vlade s tem kršila dogovor iz leta 2004 med Evropsko komisijo, Slovenijo, Italijo in Hrvaško, v tem primeru pa bi Slovenija odločno zaščitila svoje interese. Za sklic nove mirovne konference, kar je tudi Jelinčičev predlog, pa ministrstvo za zunanje zadeve za zdaj ne vidi razloga.

Urad za varstvo konkurence z večjimi pristojnostmi
Vlada je poleg tega na seji sprejela tudi predlog zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki povečuje pristojnosti Urada za varstvo konkurence, obenem pa natančneje opredeljuje njegove pristojnosti. Predlog zakona med drugim vsebuje uredbo, po kateri so omejevalni sporazumi med podjetji prepovedani in nični, prepovedana pa je tudi zloraba prevladujočega položaja. Večja so tudi poblastila pri preiskavah, ki jih v primeru suma omejevanja konkurence lahko opravi omenjeni urad. Tako bo imel ta sedaj tudi možnost zaseči razlilne predmete in zapečatiti prostore.

Davek, ki ga je terjalo neurje
Ministrski zbor se je seznanil tudi z delno oceno neposredne škode, ki jo je povzročilo septembrsko neurje. To je v več občinah severnoprimorske, zahodnoštajerske, vzhodnoštajerske, gorenjske, podravske, notranjske, ljubljanske in zasavske regije povzročilo za okoli 151,7 milijona evrov škode.

Vlada o proračunu