Premier bo v ponedeljek z obširno delegacijo odpotoval še v Kuvajt. Foto: RTV SLO
Premier bo v ponedeljek z obširno delegacijo odpotoval še v Kuvajt. Foto: RTV SLO
V Savdski Arabiji in Kuvajtu je veliko energetskih virov, predvsem nafte. Foto: EPA

Delegacijo sicer vodi premier Janez Janša, ki ga spremlja tudi Urška Bačovnik, sporazum pa je v imenu Slovenije s savdskim zunanjim ministrom Nizarjem Madanijem podpisal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Ob tem je dejal, da dogovor pomeni dober začetek sodelovanja, hkrati pa sogovornika povabil na obisk v Slovenijo.

Vizjak je s sogovornikom govoril tudi o možnostih odprtja ladijske povezave med Koprom in pristanišči v Savdski Arabiji. To bi slovenskemu gospodarstvu pomagalo pri krepitvi navzočnosti na arabskih trgih, predvsem na iraškem, ki naj bi se po predvidevanjih Vizjakovega sogovornika po ustalitvi razmer razcvetel.

Janšo v Savdski Arabiji spremljajo tudi ministra za obrambo in zdravje ter 60 gospodarstvenikov. V ponedeljek bodo odpotovali še v Kuvajt. Podjetniki, ki zastopajo 40 slovenskih podjetij, bodo v ponedeljek odprli skupno savdsko-slovensko podjetje, pri katerem bosta sodelovali Etia in Iskraemeco. Janša meni, da obisk odpira vrata slovenskim podjetjem na trg, ki je finančno močan, pomemben, a premalo izkoriščen. Vizjak je kot dobre ocenil tudi možnosti za sodelovanja med državama na področju turizma.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je z Madanijem podpisal memorandum o soglasju med zunanjima ministrstvoma. Rupel meni, da gre za prelomnico v slovenski zunanji politiki v Perzijskem zalivu in arabskem svetu, saj s Savdsko Arabijo, ki je eden glavnih dejavnikov v regiji, doslej nismo imeli razvitih odnosov.

Gre za prvi obisk v Savdski Arabiji na tako visoki državniški ravni, Kuvajt pa je vlada obiskala že leta 1999.

Blagovna menjava med Slovenijo in Savdsko Arabijo v letošnjem letu znaša 30 milijonov evrov. Vlada za konec leta načrtuje še uradni obisk v Alžiriji.