Veljavna ureditev določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot eno leto. Foto: MMC RTV SLO
Veljavna ureditev določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot eno leto. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Vlada se zavzema za spremembe ustave v delu, ki se nanaša na ureditev referenduma. Foto: MMC RTV SLO

Direktor službe vlade za zakonodajo Janez Pogorelec je po seji vlade pojasnil, da bi predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) lahko povzročil blokade v zakonodajnem postopku in onemogočil učinkovitost zakonodajalca. Zgodilo bi se namreč lahko, da nekateri zakoni ne bi začeli veljati eno leto, najmanj pa pol leta po njihovem sprejetju. Sprememba bi po mnenju vlade pripeljala do skokovitega povečanja števila referendumov, saj visoki stroški izvedbe referendumov pobudnikov ne bi več omejevali.

Ministrica za kulturo Majda Širca se je sešla s pobudniki referenduma o višini RTV-prispevka, a sestanek ni prinesel nobenih dogovorov. Sestanek, ki se ga je udeležil tudi generalni direktor RTV SLO Marko Filli, je predlagala ministrica, namenjen pa je bil predstavitvi pobude in njenih posledic.

Po seji vlade je Širca povedala, da je vlada decembra lani z dopolnitvami zakona o izvrševanju proračuna skušala vzpostaviti zakonsko podlago za RTV-prispevek v višini 12 evrov. A zakonu zdaj grozi referendum in vprašanje je, kaj bo z RTV-jem, če bo referendum. Dodala je, da naročniki že dve leti plaučjejo 12 evrov prispevka.

Skupina poslancev je predlagala referendumski dan, drugo nedeljo v maju (dve tretjini poslancev pa bi lahko določili tudi kakšen drug datum, a le, če bi bil več kot šest mesecev oddaljen od druge nedelje v maju), ko bi izvedli vse referendume, za katere bi bile pobude dane v predhodnem času.

Pobudo za spremembo ustave bosta pripravila ministrstvo za javno upravo in služba vlade za zakonodajo
Vlada se zavzema za spremembe ustave v delu, ki se nanaša na ureditev referenduma in je zato ministrstvu za javno upravo ter službi vlade za zakonodajo naložilo, da za februarsko sejo vlade pripravi pobudo za spremembo ustave. Pogorelec je ocenil, če teh sprememb ne bo, se lahko v določenem trenutku obetajo resne blokade parlamenta.

Veljavna ureditev določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot eno leto. Določitev dneva glasovanja pa sprejme parlament z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. V vladi pojasnjujejo, da veljavna ureditev že omogoča, da pride do nekakšnega referendumskega dneva, takšna ureditev pa je v rokah dveh tretjin navzočih poslancev. Po mnenju vlade je ureditev tudi primernejša od predlagane novele, glavna pomanjkljivost predloga poslancev pa je ta, da ne določa nobenih izjem, ko bi bilo referendum mogoče razpisati tudi v obdobju šestih mesecev pred drugo nedeljo v maju.