Študenti so maja lani zaradi zakona o malem delu pripravili množični protest, ki pa se je končal z vandalizmom in razpitim pročeljem parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Študenti so maja lani zaradi zakona o malem delu pripravili množični protest, ki pa se je končal z vandalizmom in razpitim pročeljem parlamenta. Foto: MMC RTV SLO

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, študentske in druge organizacije so v zadnjih dneh intenzivno zbirali podpise, ki jih bodo vložili v državni zbor skupaj s pobudo, da se o zakonu malem delu razpiše referendum.

Zakona ne podpira vsa koalicija
Poslanci so zakon o malem delu, ki je med študenti in sindikati vzdignil precej prahu ter maja lani prestal tudi študentske proteste, po dolgih pogajanjih v parlamentarni postopek prvič sprejeli 26. oktobra lani. Poleg opozicije mu je sicer nasprotoval tudi del koalicije, zato je bila usoda malega dela do konca negotova. Izstopali so poslanci Zares ter nekaj poslancev SD, ki so bili proti tudi pri drugem glasovanju.

Dve glasovanji za potrditev zakona sta bili namreč pomembni, ker je nanj državni svet izglasoval veto. Prisluhnili so namreč študentskim organizacijam in sindikatom, ki menijo, da bo malo delo le še pospešilo trend zaposlovanja v negotovih oblikah dela.

S tem zakonom sicer želi vlada urediti in vzpostaviti boljši nadzor nad zdajšnjim študentskim delom, takšno obliko dela pa razširja tudi na upokojence in brezposelne.

Svetlik ni presenečen
Minister za delo Ivan Svetlik je povedal, da o tem, da bo zbranih dovolj podpisov, ni dvomil, od tu naprej pa je vprašanje le, kdo bo v nadaljevanju lahko najbolj prepričljivo predstavil argumente javnosti in volivcem.