Kot je dejal minister za gospodarstvo, novi zakon ščiti predvsem pravice malih delničarjev. Foto: www.eu2008.si
Kot je dejal minister za gospodarstvo, novi zakon ščiti predvsem pravice malih delničarjev. Foto: www.eu2008.si

Do zdaj so se določila zakona namreč uporabljala za tiste nejavne delniške družbe z bodisi 250 delničarji ali štirimi milijoni evrov celotnega kapitala, po novem pa bo zadoščalo, da je izpolnjen le eden od kriterijev.

Novela zakona predvideva tudi obvezno predložitev neodvisnega revizijskega poročila o primernosti cene v postopku prevzema. Na ta način se bo malim delničarjem zagotovila kakovostna osnova za odločitev, ali naj ponudbo sprejemjo ali ne, je poudaril minister Vizjak.

Že novmebra lani je vlada zaostrila zakon o prevzemih, ki ga je sprejela skupaj z dopolnili zakona o bančništvu. Z omenjenima zakonoma je prepovedala zastavo vrednostnih papirjev ciljne družbe za pridobitev bančne garancije za prevzem. Tak prevzem je malo pred tem naredilo vodstvo Merkurja.

Uprava enostavnejša in varčnejša
Vlada je pripravila tudi novelo zakona o upravnem postopku, ki ukinja strokovni izpit za vodenje in odločanje enostavnih upravnih zadev.

Vlada je obenem sprejela tudi poročili o realizaciji programa za odpravo administrativnih ovir za leti 2006 in 2007. Minister za javno upravo Gregor Virant je opozoril, da gre pri večini ukrepov tudi za prihranke, denimo, pri sistemu Vse na enem mestu za gospodarske družbe, pa tudi pri deregulaciji na področju obrtnih dejavnosti. Prav tako se je na tem področju kot uspešno izkazalo poenostavljanje postopkov za pridobitev delovnih dovoljenj za tujce in prijava prebivališča prek spleta.

Od junija tudi e-fotograf
Minister Virant je med novostmi, ki so v pripravi, posebej izpostavil program e-fotograf, ki bo omogočil pošiljanje slik za osebne dokumente v elektronski obliki. Na ta način naj bi se čas za opravljanje storitev skrčil za okoli 80 odstotkov. Storitev bo zaživela v začetku junija.