Kljub opustitvi zamisli o uvedbi EDS-a ostajajo davčne spremembe vladni osrednji reformni projekt. Foto: RTV SLO
Kljub opustitvi zamisli o uvedbi EDS-a ostajajo davčne spremembe vladni osrednji reformni projekt. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Davčni sveženj je bil v javni obravnavi predstavljan dober mesec dni. V predstavitvi njegovih učinkov je dejavno sodeloval tudi finančni minister Andrej Bajuk. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Sedem novel davčnih zakonov bo v DZ-ju obravnavanih po rednem postopku. Foto: RTV SLO
Vlada RS
Vlada se je seznanila tudi z osnutkom poročila o izvrševanju sklepov lizbonske strategije. Foto: RTV SLO
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so s popravki zadovoljni, a opozarjajo, da bi bila bolj smiselna dohodninska lestvica s štirimi razredi. Foto: RTV SLO

Vlada je nekoliko popravila prvotni predlog in najvišjo stopnjo, 39 odstotkov, dvignila za dve odstotni točki, na 41 odstotkov. Kot najnižji dohodkovni razred bo obravnavan letni prihodek do 1.629.550 SIT, najvišji pa nad 3.259.104. Posebne olajšave za vzdrževane družinske člane se ne bodo spreminjale, študentska olajšava pa bo določena na ravni splošne olajšave, ki je po novem višja, in znaša 2.800 evrov.

S tremi novimi dohodninskimi stopnjami bodo obdavčeni dohodki od zaposlitve, dejavnosti, osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, dohodki od oddajanja premoženja v najem ter prenosa premoženjskih pravic.

Večina predlogov bi po potrditvi v DZ-ju začela veljati s 1. januarjem 2007, nekatere poenostavitve pri davčnem postopku pa že letos.

Višja splošna olajšava pri dohodnini
Pri dohodnini se bo splošna davčna olajšava zvišala na 2.800 evrov, vse preostale, razen olajšave za vzdrževane družinske člane in invalide, pa se odpravljajo. Davčni zavezanci bodo prihodnjo pomlad na dom prejeli že predizpolnjene obrazce za odmero dohodnine za l. 2006.

Z zakoni bo prišlo tudi do postopkovne poenostavitve in sprememb na področju olajšav. Med njimi gre izpostaviti spremembe zakona o davčnem postopku, s katerimi bo manj birokratskih postopkov ter potrebnih obrazcev, podaljšani bodo pritožbeni roki, omogočeni dodatni popravki napovedi ter možnost odloga ali obročnega odplačevanja dajatev.

Na novo bo urejena tudi obdavčitev kmetij, saj bodo zavezanci z manj kot 200 evrov katastrskega dohodka oproščeni plačila davka.

Po novem se bodo zavezanci lahko odločili, da 0,5 odstotka svoje dohodnine namenijo za splošno koristne namene - dobrodelne ali druge.

Dodatna razbremenitev gospodarstva?
Vlada je nekoliko znižala tudi davek na dohodek pravnih oseb, ki bo od leta 2010 20 odstotkov. Davek se bo zniževal postopoma: leta 2007 bo 23 odstotkov, leta 2008 22 odstotkov, leta 2009 21 odstotkov in leta 2010 dokončnih 20 odstotkov. S to stopnjo bodo obdavčeni kapitalski dobički, dividende in obresti. Vlada je pri teh ukrepih upoštevala nekatere popravke, ki so jih predlagale nekatere članice partnerstva za razvoj, pa tudi širša javnost.

Gospodarska zbornica slovenije meni, da se bo davek zniževal prepočasi, kar se bo poznalo na počasni razbremenitvi gospodarstva. Zato vladi predlaga, da člen o postopnem zniževanju davka črta ter uvede 20 odstotni davek že v letu 2007.

Pri DDV-ju ne bo večjih sprememb. Vlada bo ohranila dve stopnji, nekoliko bo dvignila prag za obdavčljiv promet, z 20.800 na 25.000 evrov.

Odprava davka na izplačane plače do 2009
Z letom 2009 se bo prenehal obračunavati davek na izplačane plače, kar naj bi bistveno razbremenilo delo. Po izračunih vlade bodo razbremenjene vse plače, višje od 165.000 SIT, kar bo ugodno vplivalo na zaposlovanje višje izobraženih kadrov. Davek bo odpravljen postopoma; leta 2006 se bo stopnja davka znižala za 20 odstotkov, leta 2007 za nadaljnjih 20 in leta 2008 za končnih 30 odstotkov.

ZSSS soglaša s popravki
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je zadovoljen s popravki davčnih zakonov, saj bo obremenitev višjega dohodkovnega razreda za dve odstotni točki višja, medtem ko bo obremenitev srednjega sloja za eno odstotno točko nižja. S temi popravki so "sindikati dobili garancijo, da ne bi bilo potrebno dvigovati davka na dodano vrednost". Kljub temu pa Semolič obžaluje, da se vlada ni odločila za štiri dohodninske razrede, saj bi s tem ublažila preskoke med dohodninskimi razredi.

Vlada tudi o lizbonski strategiji
Vlada se je na redni seji seznanila še z osnutkom poročila o uresničevanju načrta reform za izvajanje lizbonske strategije. Gre za prvi letni pregled o uresničevanju zadanih gospodarskih ciljev, dokončno besedilo pa bo vlada sprejela sredi oktobra.

Poročilo je razdeljeno na pet prednostnih nalog. Mednje med drugim sodijo zagotovitev konkurenčnega gospodarstva in hitrejše gospodarske rasti, uporaba znanja za gospodarski razvoj in ustvarjanje kakovostnih delovnih mest, učinkovita in cenejša država ter višja zaposlenost prebivalstva.

Kadrovske zamenjave
Vlada je iz sveta za študentska vprašanja razrešila ministra za visoko šolstvo Jureta Zupana, vanj pa imenovala državnega sekretarja na ministrstvu za visoko šolstvo Dušana Lesjaka.

V nadzorni svet RTV Slovenija je na mesto Janeza Jerovška imenovala Silva Škornika.