Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Foto: BoBo
Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Foto: BoBo

Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), prenova organizacijske strukture direkcije za vode sledi ključnim ciljem, to je zmanjšanju zaostankov v postopkih v pristojnosti direkcije, zagotavljanju večjega nadzora nad izvajanjem obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda ter učinkovitemu izvajanju protipoplavnih projektov v fazi obnove.

Reorganizacija vzpostavlja pet stebrov, in sicer urad za planiranje in načrtovanje, urad za mnenja, soglasja in vodne pravice, urad za vzdrževanje voda, urad za investicije in skupne službe. Z njimi združujejo posamezna področja dela v zaokrožene celote "z namenom boljše organiziranosti dela in obvladovanja posameznih področij dela".

Direkcija je s povečanjem kadrovskega načrta v letu 2023 in 2024 pridobila tudi dodatne kvote.

Kakšne so kadrovske spremembe?

Sicer pa je vlada na področju voda sprejela še nekatere kadrovske odločitve. Med drugim je izdala odločbo o razrešitvi Neže Kodre s položaja direktorice direkcije za vode, in sicer s 25. avgustom. Kodre, ki je bila na vodstvenih delovnih mestih v direkciji za vode zaposlena zadnjih osem let, je namreč podala odstopno izjavo.

Ministri so ob tem za v. d. direktorice agencije imenovali Urško Hočevar. Funkcijo bo opravljala od 26. avgusta do imenovanja novega direktorja po opravljenem javnem natečaju, vendar največ šest mesecev.

Hočevar je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva. Do imenovanja je bila zaposlena v podjetju Prodnik kot vodja investicij. Pri Inženirski zbornici Slovenije ima status pooblaščenega inženirja (projektiranje, nadzor nad gradnjo, vodenje gradnje oziroma posameznih del).

Kodre se je medtem danes zavihtela na čelo Inštituta za vode RS. Vlada je namreč danes z mesta direktorice tega inštituta razrešila Manco Čarman, ki je pred tem podala odstopno izjavo. Funkcijo bo sicer opravljala še do 1. septembra.

Na podlagi vladne odločitve bo nato 2. septembra štiriletni mandat direktorice nastopila Kodre, sicer diplomirana inženirka vodarstva in komunalnega inženirstva, ki je v letu 2009 pridobila še magistrski naziv.