Foto:
Foto:
Roman Jakič je zaradi incidenta sklical izredno sejo OZP-ja.
Podobnik in kolegi so že vložili kazenske ovadbe proti hrvaški policiji.
Hrvaški policisti so skupino Slovencev na grob način odpeljali v pripor.
Grafika, ki prikazuje mesto incidenta.

Dejanje hrvaške policije ni v duhu dobrososedskih evropskih odnosov in je v nasprotju z dolžnostjo izogibanja incidentnim dejanjem po mednarodnem pravu, je po seji vlade dejal zunanji minister Ivo Vajgl.

Kot je poudaril, bo vlada po potrditvi v pristojnem telesu DZ-ja ustrezno ukrepala v okviru EU-ja. Dejal je tudi, da te izjave ne bi smeli razumeti kot grožnjo, saj si s Hrvaško želimo čim prej doseči dogovor.


Vabimo vas, da svoje mnenje o incidentu poveste na forumu.

OZP podprl sklep vlade
Odbor DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) je podprl sklep vlade, da trenutno zamrzne podporo Hrvaški pri njenem vključevanju v EU. Člani odbora so na izredni seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, najostreje obsodili in protestirali proti grobemu in brutalnemu ravnanju hrvaške policije na mejnem prehodu Sečovlje. Med drugim so pozvali Hrvaško, naj se v duhu mirnega reševanja odprtih vprašanj vzdrži tovrstnih dejanj, ki so nesprejemljiva za državo, ki si prizadeva postati članica EU-ja. Predsednik OZP-ja Roman Jakič je sejo, ki se je je udeležil tudi zunanji minister Ivo Vajgl, označil za konstruktivno in polemično.

Rop: Sprožili bomo ustrezne postopke
Premier Anton Rop je že pred sejo dejal, da zaradi takšnih incidentov Slovenija za zdaj ne more podpirati približevanja Hrvaške EU-ju. Ob tem je napovedal, da bo Ljubljana v zvezi s tem sprožila ustrezne postopke, najprej zoper Hrvaško, sproženi pa so tudi postopki zoper storilce, ki so odvzeli prostost slovenskim državljanom in bodo kazensko ovadeni in preganjani na slovenskih sodiščih.

EU zahteva pojasnilo Zagreba
Slovenija je države članice Evropske unije že obvestila o odločitvi vlade, da zaradi incidenta do preklica ne more več brezpogojno podpirati Hrvaške pri približevanju Uniji. Evropska komisija je nad poročili o incidentu zaskrbljena in zahteva dodatna pojasnila hrvaških oblasti, v Evropskem parlamentu pa menijo, da bi se morala Hrvaška kot kandidatka vesti drugače. Sicer pa je bilo tako iz uradnih kot neuradnih krogov največkrat slišati, da gre za dvostranski problem, ki ga morata državi reševati sami, s pogovorom. Iz zveze Nato so prav tako sporočili, da gre za dvostransko zadevo med državama, podrobneje pa incidenta niso želeli komentirati.

Drnovšek poziva k umiritvi situacije
Predsednik republike Janez Drnovšek pričakuje, da se bodo hrvaški organi opravičili zaradi ukrepanja ob incidentu, saj se je ta zgodil na spornem mejnem ozemlju. Ravno zato bi po njegovem mnenju morali Hrvati na tem območju delovati z ustrezno fleksibilnostjo, z upoštevanjem dejstva, da meja ni dokončno določena in potrjena z obeh strani. Drnovšek je obenem pozval slovenske politične stranke in vlado, naj umirijo situacijo, naj se odzovejo evropsko in se ne pustijo več izzvati v podobne incidente.

Hrvaška: Umik podpore politizacija
Izjava slovenske vlade o umiku podpore članstvu Hrvaške v EU-ju je neprimerna politizacija, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva. Hrvaška policija je delovala v skladu s hrvaško zakonodajo, na enak način pa bi po njihovem mnenju ravnala tudi vsaka druga evropska država. Ministrstvo je ob tem še ponovilo stališče hrvaške vlade, da Evropske unije ne bi smeli uporabljati za pritisk na Hrvaško.

Hrvaški poslanci obsodili SLS
Sicer pa je ves hrvaški politični vrh obsodil ravnanje SLS-a, predsednik sabora Vladimir Šekš pa je popoldne sklical sejo odbora za zunanjo politiko, na kateri so najostreje obsodili grobo kršenje suverenosti in ozemeljske celovitosti Republike Hrvaške.

Sanader niti malo zaskrbljen
Hrvaški premier Ivo Sanader zaradi odločitve slovenske vlade o zamrznitvi podpore Hrvaški pri vključevanju v EU ni niti malo zaskrbljen. Kot je dejal, ima Hrvaška povsem svojo pot pri približevanju EU-ju. To je pot priznavanja in delitve najboljših evropskih vrednot. Povedal je tudi, da Hrvaška v skladu z evropskimi vrednotami za reševanje odprtih vprašanj s Slovenijo predlaga mednarodno arbitražo, in napovedal, da bodo o tem obvestili tudi diplomatske kroge. Slovenijo je pozval, naj se vzdrži provokacij, in izrazil prepričanje, da bodo vse članice EU-ja podprle Hrvaško na njeni poti v EU.

Ravnanje policije zakonito
Hrvaški notranji minister Marjan Mlinarić je dejal, da je hrvaška policija ravnala v skladu z zakoni. 12 slovenskih državljanov smo prijavili zaradi nezakonitega prehoda meje, nato pa jih izpustili nazaj v Slovenijo, je pojasnil.

Kot je znano, je hrvaška policija v sredo popoldne na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu Sečovlje aretirala nekaj članov SLS-a, med njimi predsednika Janeza Podobnika, ki je pri tem dobil udarnine v predelu vratne hrbtenice, levega ramena in leve lopatice ter zatilja. Nekaj pred 22. uro so jih nato izpustili iz pripora na policijski postaji Buje, Podobnik in kolegi pa so že vložili kazenske ovadbe proti hrvaški policiji.