Vlada je določila pravila in pogoje za statusno preoblikovanje Vzajemne. Foto: RTV SLO
Vlada je določila pravila in pogoje za statusno preoblikovanje Vzajemne. Foto: RTV SLO
Ministri so v domač pravni red prenesli evropsko direktivo, ki ureja trg finančnih instrumentov. Foto: EPA
Mladi si bodo lahko med potovanjem po Novi Zelandiji omislili krajšo zaposlitev - do tri mesece pri posameznem delodajalcu.
Preoblikovanje Vzajemne

Po navedbah vlade predlog določa samo pogoje za preoblikovanje v delniško družbo in oddelitev delov premoženja ter pravice ustanovitelja in zavarovancev ob morebitnem preoblikovanju. Vzajemna izpostavlja, da je v zakonu veliko nejasnosti in da je 90-odstotna večina za preoblikovanje v delniško družbo odločno previsoka. Če bo do preoblikovanja prišlo, bo morala Vzajemna odplačati ustanovitelja, ZZZS, s čimer pa se v zdravstveni zavarovalnici ne strinjajo.

Preoblikovanje bo morala potrditi agencija za zavarovalni nadzor, revizijo pa bosta opravili tako ekipi ministrstva za finance kot ministrstva za zdravje. Vpliv upravičencev pri odločanju o preoblikovanju bo odvisen od njihovega premijskega količnika. Ta bo sicer tudi podlaga za izračun nominalnega deleža upravičenca v delniški družbi.

V evropskih državah je več kot 5.000 vzajemnih zavarovalnic s preko 271 milijardami evrov letno vplačanih premij. Kakršno koli preoblikovanje, ki bi bilo v nasprotju z vzajemnim značajem, bi bilo v nasprotju z javnim interesom, je v obrazložitvi zapisala vlada.

Ministri so potrdili zakon o trgu finančnih instrumentov, ki določa pravila pri opravljanju finančnih poslov. Vlado je k potrditvi zakona obvezala evropska direktiva.

Revizije ne bodo več zaustavljale javnih naročil
Potrjene so bile spremembe zakona o javnem naročanju, s katerimi bo mogoč sočasen potek postopka javnega naročanja in njegove revizije, praviloma vse do končnega podpisa pogodbe. Glavni prispevek novega zakona je prav odprava t. i. suspenzivnosti, saj je do zdaj lahko revizija posla ustavila postopek javnega naročanja, kar bi v praksi npr. zelo podaljšalo nabavo novih operacijskih miz.

Ministri so zavrnili dodelitev dodatnih študijskih mest družboslovnim in humanističnim programom štirih slovenskih univerz, potrdili pa so 55 novih mest na naravoslovno-tehniških programih. V prihodnjem študijskem letu bo tako skupno na voljo 17.614 študijskih mest.

V državni zbor je bil poslan tudi spremenjen zakon o gostinstvu, ki uvaja možnost širitve ponudbe gostinskega obrata z določenimi izdelki brez posebne registracije. Predlog sicer poenostavlja postopke registracije oddajanja sob.

Nova Zelandija vse bližje mladim popotnikom
Med zanimivejše ukrepe sodi sprejetje dogovora o programu delovnega počitnikovanja z Novo Zelandijo, po katerem bo mogoče dobiti 12-mesečni vizum za priložnostno delo ali krajše izobraževanje. Vizum bodo lahko pridobili državljani med 18. in 30. letom starosti, temeljni namen ukrepa pa je možnost opravljanja začasnega dela na potovanju po Novi Zelandiji.

Ministri so sprejeli še program odprave posledic škode v kmetijstvu po naravnih nesrečah v lanskem letu in potrdili dopolnitve programa ukrepov za spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva za obdobje do leta 2013.

Preoblikovanje Vzajemne