Odločba o imenovanju višjega državnega tožilca Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, je razveljavljena. Foto: MMC RTV SLO
Odločba o imenovanju višjega državnega tožilca Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, je razveljavljena. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je brez sodelovanja tožilstva posegla v strukturo vodstva tožilstva, opozarjajo v uradu generalnega državnega tožilca. Pri tem je po njihovem mnenju skrb vzbujajoče, da gre za poseg, "ki slabi položaj tožilstva tudi pri izvrševanju njegovih temeljnih funkcij, in da nismo bili seznanjeni, da se takšen poseg, za katerega sicer ne vidimo podlage, sploh pripravlja".

Škrlec imenovan v času Zalarja
Vlada je odločbo o imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva razveljavila zaradi nepravilnosti pri uporabi določb novele zakona o državnem tožilstvu. Da je vlada imenovanje razveljavila, pa so na tožilstvu izvedeli iz medijev.

Odločbo o imenovanju je sicer izdal nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, Škrlec pa je bil v času njegovega ministrovanja državni sekretar na pravosodnem ministrstvu. Zaposlitvi je javno nasprotoval takrat opozicijski poslanec Vinko Gorenak, ki zdaj vodi notranje ministrstvo, pod katerega so prenesli tudi tožilstvo.

"Želijo si podrediti državno tožilstvo"
Nad vladno odločitvijo so v največji opozicijski stranki Pozitivna Slovenija "zgroženi". "Dejanje znova in še dodatno potrjuje naše domneve, da si vladajoča koalicija, predvsem pa stranka SDS, želita podrediti in uzurpirati državno tožilstvo," so zapisali. Po njihovem prepričanju je funkcija generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva izključno strokovne narave in Škrlec "je strokovno kompetentna oseba".

Zato je njegova razrešitev nesprejemljiva za pravno državo in v neskladju s koalicijsko pogodbo, kjer so se stranke zavezale, da bodo kadrovale izključno po sposobnosti in osebnem poštenju, opozarjajo.