V 10 predlaganih pokrajinah so glasovali za, v dveh, Osrednjeslovenski in Obalno-kraški oz. Južnoprimorski pokrajini, pa proti. Žagar bo za ti dve pokrajini v nekaj dneh našel nove rešitve. Foto: MMC RTV SLO
V 10 predlaganih pokrajinah so glasovali za, v dveh, Osrednjeslovenski in Obalno-kraški oz. Južnoprimorski pokrajini, pa proti. Žagar bo za ti dve pokrajini v nekaj dneh našel nove rešitve. Foto: MMC RTV SLO
Stane Vlaj
Stane Vlaj je prepričan, da je volilna udeležba klofuta predlagateljem referenduma o pokrajinah. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Žagar
Ivan Žagar je prepričan, da pokrajine niso in ne morejo biti projekt ene koalicije. Foto: MMC RTV SLO

"Volilna udeležba, ki je škandalozna, je klofuta predlagateljem referenduma, vlada je tako dobila nezaupnico," je prepričan docent na fakulteti za upravo in dodaja: "Ta referendum je vlada izsilila zadnji hip."

"Predlagana Osrednjeslovenska pokrajina je bila pravi mastodont v primerjavi z drugimi," o vzrokih za propadli referendum v tej predlagani pokrajini pravi Vlaj. Na vprašanje, ali bi bilo smislno, da bi se zavrnjena pokrajina razdelila na dve, je odgovoril pritrdilno. Pri tem opozarja, da nekateri župani, denimo kamniški Tone Smolnikar, govorijo o treh razvojnih območjih v tej regiji. Tu pa po Vlajevem mnenju velja, da lahko ena pokrajina vsebuje dva ali tri razvojna območja.

Vlaj še vedno za osem pokrajin
Prav zaradi tega Vlaj ne izključuje možnost, da bi se Primorska združila v eno pokrajino z dvema razvojnima območjema, vendar je vse popolnoma odvisno od novega koncepta in od končnega števila pokrajin. Zanj je še vedno maksimalno optimalno število pokrajin osem. Ta številka je namreč, tako Vlaj, primerljiva s številom pokrajin v drugih državah.

Žagar: V nekaj dneh novi predlogi
Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar pa je na tiskovni konferenci povedal, da je razlogov za nizko udeležbo več in da ne moremo posploševati. Pravi, da bodo glede dveh pokrajin, kjer je referendum padel, pripravili nove predloge, ki bodo v nekaj dneh predstavljeni tako javnosti kot vladi. Žagar je še dejal, da bo Osrednjeslovenska pokrajina najverjetneje razdeljena na dva dela - v enem delu bodo združeni kamniški in zasavski del ter občine severno od Ljubljane.

Tam, kjer so volivci odločali tudi o imenu predlagane pokrajine (in glasovali proti oziroma za obe imeni), bodo, pravi Žagar, upoštevali tisto odločitev, za katero je glasovalo več ljudi.

Tri dni po referendumu čas za pritožbo
Sicer pa lahko po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi še tri dni po referendumu vsak glasovalec vloži ugovor pri Državni volilni komisiji, če meni, da je pri delu volilnega odbora, okrajne volilne komisije in celo Državne volilne komisije prišlo do nepravilnosti. Državna volilna komisija mora nato o ugovoru odločiti v oseminštiridesetih urah. Če Državna volilna komisija na podlagi ugovora ugotovi nepravilnosti, ki so vplivale ali bi utegnile vplivati na izid referenduma, razveljavi glasovanje na posameznem volišču in odredi vnovično glasovanje, ki se opravi najpozneje v petnajstih dneh. Če pa DVK ugovor zavrne, ima volivec 48 ur po prejetju odločbe možnost vložiti pritožbo na sodišče.

Če do ugovorov ne pride, DVK pošlje poročilo o izidu glasovanja državnemu zboru in predlagatelju referenduma ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

S. Z./ T. K.