Poleg vodenja EU sta Rupel in Janša izpostavila tudi odnose s Hrvaško. Foto: EPA
Poleg vodenja EU sta Rupel in Janša izpostavila tudi odnose s Hrvaško. Foto: EPA
Lanski posvet diplomatov na Brdu
Diplomati se bodo dotaknili tudi perečih zunanjepolitičnih tem. Foto: RTV SLO

Poleg tega bodo kot prioritete v letu 2008, ko bo na čelu EU-ja Slovenija, še sodelovanje s sosedstvom, vloga EU-ja kot globalnega igralca, energetika in regije. Rupel je še dodal, da je bilo lansko predsedovanje Ovseju dober preizkus za državo.

Na srečanju slovenskih diplomatov je premier Janez Janša dejal, da je tempo priprav države na vodenje EU-ju dober.

Zunanja ministrica, trenutno predsedujoče EU-ju, Avstrije Ursula Plassnik pa je dejala, da si bo Avstrija prizadevalaznova vzpostaviti zaupanje v Unijo in razjasniti čim več stvari.

Na slovenski strani je volja
Premier se je dotaknil tudi odnosov s Hrvaško. Dejal je, da bistvenih premikov kljub veliki volji s slovenske strani ni bilo. Avgustovsko odločitev hrvaške, ko se je začela enostransko pogajati o razdelitvi epikontinentalnega pasu v Jadranskem morju, je označil za nerazumljivo dejanje, odnose do takrat pa je ocenil kot obetavne. Po njegovem mnenju je z začetkom pogajanj Hrvaške za vstop v EU nastalo novo polje za urejanje odnosov med državama.

Rupel je opozoril, da imajo lahko hrvaške poteze do Slovenije posledice na slovenskem javnem mnenju, kar pa se lahko odraža tudi na slovenski politiki v Bruslju.

Rupel je zbranim predstavnikom slovenske diplomacije dejal, da je njena pomembna naloga t. i. javno politiko, seznanjanje tuje javnosti z uradnimi stališči slovenske politike, kar je še posebej pomembno v tistih državah, s katerimi ima Slovenija nerešena vprašanja.

V četrtek tudi Drnovšek
Dvanajsti posvet slovenske diplomacije se bo zaključil v četrtek, takrat bo diplomate nagovoril predsednik države Janez Drnovšek.