Erjavec meni, da LDS izkorišča odločitev vlade za ustvarjanje panike. Foto: RTV SLO
Erjavec meni, da LDS izkorišča odločitev vlade za ustvarjanje panike. Foto: RTV SLO

Danska stran zato poleg skupine častnikov in podčastnikov policije pričakuje tudi napotitev manjše enote Slovenske vojske.

Izsek iz besedila dokumenta
Dokument poslan Antonu Ropu predvideva stroške v višini 135 milijonov tolarjev. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Rop pravi, da vlada ni nikoli o tem razpravljala. Foto: RTV SLO

Tem listinam so odstranili oznako zaupnosti, v njih pa piše, da se je Slovenija z Dansko dogovarjala o sodelovanju v okviru danskega kontingenta, tja pa bi napotili tudi do 30 vojakov, v končnem predlogu tedanjega premierja Antona Ropa 15.

Slovenijo bi to stalo vsaj 135 milijonov tolarjev, Slovenska vojska pa bi imela status okupacijske sile. V dokumentu piše, da je Danska sprejela sodelovanje Slovenije, ki je sprva ponudila sodelovanje štabnih častnikov, a zahtevala več, saj naj to takrat ne bi ustrezalo položaju v Iraku.

Prej okupatorji, zdaj zgolj trenerji
Erjavec je poudaril, da je sedanja vlada sprejela sklep o sodelovanju slovenskih vojakov v okviru zveze Nato, Ropova vlada pa se je pogovarjala o sodelovanju v okviru t. i. koalicije voljnih, ki ima status okupacijskih sil. Erjavec se je za predstavitev dokumentov prejšnje vlade odločil zaradi burnega odziva LDS-a, ki naj bi po njegovih besedah odločitev vlade izkoriščal za ustvarjanje panike.

Klepet s Karlom Erjavcem lahko preberete tukaj.

Erjavec je novico o tem, da je vojake hotela napotiti že prejšnja vlada, oznanil že v ponedeljkovi spletni klepetalnici Multimedijskega centra RTV Slovenija, sicer pa komentiral tudi buren odziv v javnosti. Erjavec meni, da se večina tistih, ki podpirajo vladno odločitev, pač ne oglaša.

Slovenska delegacija se je sodeč po dokumentih z Dansko sestala 1. julija 2003, vojake pa naj bi po predlogu Morsa v Irak napotili oktobra.

Nikoli ni bilo konkretnega predloga
Rop in tedanji obrambni minister Anton Grizold navedbe zavračata kot popoln nesmisel. Rop še pravi, da vlada o tem ni razpravljala, Grizold pa je celo rekel, da z vso osebno odgovornostjo trdi, da nikoli ni prišlo do konkretnega predloga o pošiljanju slovenskih vojakov v Irak.

V vladnem NSi-ju pa menijo, da bo Slovenija varna, če bo varen tudi Irak. Poudarili so tudi nujnost preprečitve državljanske vojne v tej državi.

Številni vojaki po svetu
Slovenija je decembra lani sodelovala v misijah v Afganistanu, Siriji, Pakistanu, BiH-u, na Kosovu in v ZDA. V Afganistanu je bilo konec lanskega leta 58 pripadnikov Slovenske vojske, na Kosovu 94, v BiH-u pa 96. Slovenija ima tudi dva vojaška opazovalca v Siriji, dva častnika v predstavništvu Nata v ZDA, dva pripadnika pa sta decembra pomagala v operaciji po potresu na severu Pakistana.

Danska stran zato poleg skupine častnikov in podčastnikov policije pričakuje tudi napotitev manjše enote Slovenske vojske.

Izsek iz besedila dokumenta