Sveženj prometnih zakonov bo urejal naše prihodnje obnašanje na cestah. Foto: BoBo
Sveženj prometnih zakonov bo urejal naše prihodnje obnašanje na cestah. Foto: BoBo
Državni zbor
Poslanci so končali decembrsko redno sejo. Foto: MMC RTV SLO
Nova prometna zakonodaja

Poslanci so sprejeli preostale tri prometne zakone - zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah in zakon o voznikih. Namesto enega bodo po sprejetju svežnja varnost v cestnem prometu tako urejali štirje zakoni. Že prejšnji teden je državni zbor končal drugo branje zakonskih predlogov prometne zakonodaje in sprejel enega (zakon o motornih vozilih) od štirih zakonov.

Zakon o cestah je podprlo 69 poslancev, proti ni glasoval nihče. Nadomestil bo veljavni zakon o javnih cestah in vnesel nekatere posodobitve, na primer prepoved postavljanja elektronskih prikazovalnikov ob državnih cestah. Vsi obstoječi prikazovalniki bodo morali biti odstranjeni v šestih mesecih od uveljavitve zakona.

Zakon o pravilih cestnega prometa, sprejet s 55 glasovi podpore in sedmimi proti, prinaša strožje sankcioniranje hujših prekrškov, hkrati pa znižuje sankcije za manj nevarne. Novi pogoji pridržanja bodo policistom dali možnost lastne presoje, ali naj prekrškarja pridržijo ali ne.

Zakon o voznikih, sprejet z 52 glasovi za in nobenim proti, vsem, ki jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, predpisuje obvezen program usposabljanja za varnost cestnega prometa ter prav tako obvezen kontrolni zdravstveni pregled.

Prometni zakoni bodo začeli veljati 1. aprila 2011, uporabljati pa jih bodo začeli 1. julija.

Usklajevanje javnega sektorja
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju je bil sprejet s 50 glasovi za in petimi proti od 81 navzočih poslancev. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je poudarila, da je podlaga za četrtinsko usklajevanje rasti plač javnih uslužbencev za leti 2011 in 2012 dogovor z reprezentativnim delom sindikatom ter sedmi člen intervencijskega zakona. Plače se bodo tako uskladile za 25 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin oziroma za 0,55 odstotka plače. Napoved Umarja glede inflacije za leto 2011 je namreč 2,2 odstotka, zato se aktivira usklajevanje plač, ki je sicer bilo zamrznjeno.
Povišanje nikogar ne favorizira, vsi prejmejo enako uskladitev realne vrednosti plač, pojasnjuje Krebsova ter dodaja, da bi brez dogovora vlada morala zagotoviti nadaljnjih 300 milijonov evrov zaradi zaradi napredovanj, delovnih uspešnosti itd. Četrtinska uskladitev plač bo leta 2011 stala 20,4 milijona evrov in 22,3 milijona za prihodnja leta.

Opozicija ministrici očita, da je povozila socialno partnerstvo in da favorizira le določen del sindikatov, medtem ko koalicijski del poslancev poudarja, da bi kakršen koli drug scenarij pomenil dodatno zadolževanje države. Stranki SNS in SDS sta se glasovanja vzdržali, stranka SLS pa pri zakonu "ni sodelovala". DeSUS je glasoval 'za' s stisnjenimi zobmi, saj "jim kaj drugega ne preostane", če želijo ravnati zakonito.

Popravki zaključnega računa
Državni zbor je sprejel novelo zakona o javnih financah s 53 glasovi za in brez glasov proti. S to novelo vlada popravlja zaključni račun državnega proračuna, kar je bila dolžna storiti po opozorilih Računskega sodišča.

Tuji zdravniki lažje k nam
Poslanci so prav tako po nujnem postopku sprejeli tudi zakon o priznavanju poklicnih kvalifikacij za zdravnike iz tujine, ki bo olajšal postopke za zaposlovanje zdravnikov iz tujine, predvsem držav zunaj Evropske unije, v našem zdravstvenem sistemu.

V okviru glasovanj so poslanci v drugi obravnavi podprli novelo zakona o osnovni šoli, soglasno podprli zakon o sodelovanju med vlado in državnim zborom pri zadevah Evropske unije, spremenili poslovnik ter skozi prvo obravnavo spravili zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja ter predlog zakona o dopolnitvah zakona o bančništvu.

Nova prometna zakonodaja