Zamrznitev pokojnin? Kocka še ni padla. Foto: EPA
Zamrznitev pokojnin? Kocka še ni padla. Foto: EPA

Upam, da bo prevladala treznost in se ne bo iskalo rešitve finančne krize, javnih financ in proračuna na plečih upokojencev.

Karl Erjavec
DeSUS vztraja: Ne moremo varčevati na plečih najšibkejših

V DeSUS-u vztrajajo pri svojem stališču in so proti zamrznitvi, premier Borut Pahor pa ne popušča glede javnofinančne vzdržnosti sporazuma.

Da DeSUS v zamrznitev pokojnin ne bo privolil, niti za ceno krize v koaliciji ne, je že pred vrhom koalicije napovedal prvak stranke Karl Erjavec. Prav zato je izrazil upanje, da bo na popoldanskem sestanku "prevladala treznost in se ne bo iskalo rešitve finančne krize, javnih financ in proračuna na plečih upokojencev". Če bo predlog državnega proračuna vendarle vključeval zamrznitev pokojnin, bodo DeSUS-ovi poslanci v DZ-ju glasovali proti temu tudi za ceno krize v koaliciji, je zatrdil. Trenja v koaliciji pa bi lahko bila po njegovem zelo resna. V stranki se sicer še niso opredelili do možnosti, da se zamrznejo le višje pokojnine.

ZDUS: Razmišljanja o zamrznitvi pokojnin nepremišljena
Pred sestankom vrha koalicije so se oglasili tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Opozorili so, da razmišljanja o zamrznitvi zavračajo kot nepremišljena in neutemeljena.

Ob tem zanikajo resničnost trditev ministrstva za delo, da so pokojnine zdaj naraščale celo hitreje kot plače: "Omenjeno trditev namreč zanikajo uradni podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in statističnega urada." Menili so še, da ima vlada tako na prihodkovni kot tudi na dohodkovni strani proračuna na voljo dovolj drugih ukrepov, ki jih še ni izkoristila.

Sestanek vrha koalicije je bil na temo pokojnin sklican že v sredo na pobudo DeSUS-a, a je bil po dveh urah prekinjen.

O napovedani zamrznitvi pokojnin ste lahko glasovali tudi na naših spletnih straneh. Rezultate ankete najdete tukaj.

Na mizi več predlogov
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je nato v četrtek povedal, da je pogovor tekel o več predlogih, vendar o njih ni želel govoriti, dokler koalicijski partnerji ne sklenejo konkretnega dogovora, kar naj bi se zgodilo danes.

Kot je znano, je vlada zaradi gospodarskega položaja v državi predlagala zamrznitev plač javnih uslužbencev, obenem pa naj bi ustavili tudi rast drugih transferjev, vključno s pokojninami.

Upam, da bo prevladala treznost in se ne bo iskalo rešitve finančne krize, javnih financ in proračuna na plečih upokojencev.

Karl Erjavec
DeSUS vztraja: Ne moremo varčevati na plečih najšibkejših