Vzajemna bo odločitev o skupščini javnosti posredovala najpozneje v ponedeljek. Foto: RTV SLO
Vzajemna bo odločitev o skupščini javnosti posredovala najpozneje v ponedeljek. Foto: RTV SLO
Mali delničarji Vzajemne so zaskrbljeni zaradi načina prenosa premoženja ob morebitni združitvi zavarovalnic. Foto: RTV SLO
Skupščine Vzajemne ne bo

To so se odločili potem, ko se je nadzorni svet seznanil z odredbo Agencije za zavarovalni nadzor, ki zahteva preklic skupščine o pripojitvi k Adriaticu Slovenici.

AZN je odredbo izdal, ker naj bi ob sklicu skupščine nastale številne kršitve, saj je preoblikovanje zavarovalnice mogoče le na podlagi posebnega zakona.

Medtem se je rok za pripravo zakona o preoblikovanju Vzajemne, ki bi združitev zavarovalnic preprečil, že iztekel. Minister Bručan trdi, da gre za tehnično zahteven zakon in da združitev zavarovalnic po tem zakonu kljub zamudi ne bo mogoča.

Odločitev o nadaljevanju postopka združevanja morata sicer sprejeti skupščini obeh zavarovalnic. Vzajemna je svojo napovedala za 10. maj, Adriatic Slovenica pa za 14. maja; zdaj sta obe odpovedani.

Adriatic Slovenica: Odredba AZN-ja je obvezujoča
V Adriaticu Slovenici so odredbo Agencije za zavarovalni nadzor Vzajemni za preklic njihove skupščine ocenili kot nepričakovano, vendar obvezujočo. Z vsebino odredbe niso seznanjeni, uprava pa je ocenila, da gre za nov dejavnik, ki ima pomemben vpliv na možnost nadaljevanja postopkov povezovanja obeh zavarovalnic.

Kljub temu ostajajo cilji Adriatica Slovenice v letu 2007 nespremenjeni, tako da bo druga največja slovenska zavarovalnica in hkrati druga največja zdravstvena zavarovalnica še naprej razvijala vsa svoja ključna zavarovalna področja.

Združitvi nasprotujejo mali delničarji
Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je odziv Adriatica Slovenice na najnoveše dogodke pozdravil, sicer pa meni, da nadaljnji postopki povezovanja z zdravstveno zavarovalnico Vzajemna niso skladni z odločitvijo zavarovalniškega regulatorja in so zato nemogoči. Dodal je, da je zdaj na vrsti parlament, ki bo moral opredeliti možnosti preoblikovanja Vzajemne.

Nameri o preoblikovanju v delniško družbo in združitvi Vzajemne in Adriatica v javnosti odmevata vse od njune napovedi. Združenje malih delničarjev zavarovance poziva k vključitvi v sekcijo malih delničarjev, kar bi zagotovilo potrebne glasove na skupščini. Združenje namreč nasprotuje načinu prenosa premoženja na Adriatic Slovenico. Menijo, da to vprašanje nima le finančnih in pravnih plati, ampak tudi socialno in razvojno, saj se zaradi velikega števila zavarovancev zadeva skoraj vsako slovensko družino.

Skupščine Vzajemne ne bo