Skupna vrednost štipendij za deficitarne poklice je 3.675.000 evrov, vlogo zanje pa bo mogoče oddati od 19. 6. do 22. 9. 2023, so sporočili iz javnega sklada in dodali: "Tudi letos je cilj dodeliti štipendijo 1000 štipendistom, mesečna višina štipendije pa znaša 107,42 evra in se spreminja na podlagi usklajevanja na način in v roku, ki velja za transferje."

Večina programov, za katere sklad razpisuje štipendije, sicer ostaja enakih kot zadnja leta, izjema pa sta triletna programa mehatronik operater in elektrikar, saj je bilo v zadnjih letih za omenjena programa podeljenih največ štipendij, vpis se je popravil in je trenutno zadosten.

Med deficitarnimi poklici je že dlje tudi poklic steklarja/steklarke. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc
Med deficitarnimi poklici je že dlje tudi poklic steklarja/steklarke. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc

Štipendijo za deficitarne poklice bodo v prihodnjem letu lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič vpisani v 1. letnik programov: kamnosek, izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij, inštalater/inštalaterka strojnih inštalacij, zidar/zidarka, oblikovalec kovin orodjar/orodjarka, tesar/tesarka, steklar/steklarka, klepar-krovec/kleparka-krovka, tehnik/tehnica steklarstva, izvajalec/izvajalka suhomontažne gradnje, avtokaroserist/avtokaroseristka, slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka, pek/pekovka, pečar polagalec keramičnih oblog/pečarka polagalka keramičnih oblog, slaščičar/slaščičarka, gozdar/gozdarka, mesar/mesarka, dimnikar/dimnikarka, tapetnik/tapetničarka, gastronom hotelir/gastronomka hotelirka, mizar/mizarka.

Na dvojezičnih izobraževalnih programih, ki se izvajajo v italijanščini, se lahko na razpis za štipendijo prijavijo dijaki programov ekonomski tehnik/ekonomska tehnica, avtoserviser/avtoserviserka, in predšolska vzgoja. Na programih, ki se izvajajo v madžarskem jeziku, pa mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.

Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine. Dijak lahko hkrati prejema državno štipendijo ali Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice, ne more pa hkrati prejemati kadrovske štipendije. Če dijak ponavlja isti letnik, za katerega je prejemal štipendijo, oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik istega izobraževalnega programa, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto, so pojasnili na skladu.