V ljubljanskem zavetišču so za praznično vzdušje poskrbeli s silvestrskim kosilom. Foto: MMC RTV SLO
V ljubljanskem zavetišču so za praznično vzdušje poskrbeli s silvestrskim kosilom. Foto: MMC RTV SLO

"Okoli 110 brezdomcev in drugih, ki živijo 'na dnu', sicer vsakodnevno prejmejo kosilo, ki ga že 20 let financirata država in občina Ljubljana. Hrana je dobra, a gre le za enolončnice in jedi na žlico, ki se jih človek kmalu naveliča. Primanjkuje zlasti vitaminov, in sicer sveže zelenjave in sadja. Donatorji tako z boljšo hrano popestrijo praznične dni," je v izjavi za medije ob današnjem silvestrskem kosilu v zavetišču poudaril socialni delavec in vodja zavetišča Boris Kosec.

"Ljubljančani imajo veliko srce"
V zavetišču po njegovih besedah živi 28 brezdomcev, v prenočišču jih vsako noč prespi 18, na kosilo pa vsak dan pride okoli 110 brezdomcev in drugih. To število vsako leto naraste za 10 odstotkov. Kot je dodal Kosec, toplega obroka v zavetišču ne izkoristijo le brezdomci, temveč tudi drugi ljudje, ki živijo "v skrajni revščini".

Socialni delavec pravi tudi, da imajo Ljubljančani veliko srce, ko gre za solidarnost. Nekateri po njegovih besedah že tradicionalno kaj prinesejo, "ne manjka niti potice".

Brezdomcem tudi darilo - spalne vreče
Farmacevtska družba GlaxoSmithKline v Sloveniji, ki je financirala silvestrsko kosilo, je brezdomce letos prvič tudi obdarila, in sicer s spalnimi vrečami. Finančni direktor podjetja Matej Bizjak je ob tem povedal še, da so v letu 2008 za brezdomce namenili nekaj 10.000 evrov.

M. N.