Vlada bo letos zaradi dviga trošarin pobrala 39,5 milijona evrov. Foto: Thinkstock
Vlada bo letos zaradi dviga trošarin pobrala 39,5 milijona evrov. Foto: Thinkstock
Ministrstvo za finance
Vlada je v rebalans proračuna vračunala tudi posojilo Grčiji, ki bo znašalo do 387,8 milijona evrov v treh letih. Foto: MMC RTV SLO
Država hrani, cene skačejo

Zaradi zvišanja trošarin, za kar se je odločila vlada, bodo cigarete in električna energija dražje za desetino, zemeljski plin pa za osem odstotkov. Podražile se bodo tudi alkoholne pijače.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da je novela zakona o trošarinah namenjena predvsem podpori rebalansu in zagotovitvi dodatnih proračunskih prihodkov, da bi bil lahko rez pri zniževanju proračunskih odhodkov vzdržnejši. Prvo zvišanje trošarin za cigarete je predvideno s 1. avgustom, ko bodo cigarete, če se bodo trošarine v celoti prelile v ceno cigaret, dražje za približno deset odstotkov, nato pa dvakrat na leto, dokler 1. oktobra 2012 ne bi dosegli ciljne trošarine 90 evrov na tisoč kosov cigaret. Predtem se bodo s 1. julijem podražile alkoholne pijače. Za koliko, še ni znano, saj proizvajalci alkoholnih pijač uredbe še niso prejeli.

Za gospodinjstva račun za elektriko višji za 3,5 oziroma 4,5 evra mesečno
Prav tako 1. avgusta naj bi se zvišale trošarine za električno energijo in zemeljski plin, za katere na vladi pravijo, da so začasne narave in naj bi veljale le do konca leta 2011. Trošarina za električno energijo se bo 1. avgusta z enega evra za megavatno uro zvišala na 6,05 evra, s 1. novembrom letos pa na 12,1 evra. Za gospodinjstva z enofaznim sistemom pomeni to dodatnih 3,5 evra oziroma okoli osem odstotkov na mesec, pri gospodinjstvih z dvofaznim sistemom pa 4,5 evra mesečno oziroma okoli deset odstotkov. Zemeljski plin bo zaradi višje trošarine dražji za osem odstotkov.

Na ministrstvu za finance ocenjujejo, da se bo zaradi bistveno višjih trošarin v proračun nateklo 157,6 milijona evrov več na leto, letos pa 39,5 milijona evrov, je dejal minister za finance France Križanič. Vlada bo v DZ zdaj poslala novelo zakona o trošarinah, napoveduje pa tudi nadaljnje prilagajanje trošarin pri pogonskih gorivih in alkoholnih pijačah, kjer sprememba zakona ni potrebna, saj se tovrstne trošarine lahko spremeni s spremembo uredbe.

540 milijonov evrov prihodkov in 600 milijonov evrov odhodkov manj
Letošnji proračunski prihodki so bili ocenjeni na 8,6 milijarde evrov, a so z rebalansom tudi zaradi nižjih prilivov od davka od dohodkov pravnih oseb in dohodnine ocenjeni na 540 milijonov manj. Proračunski odhodki se bodo z rebalansom znižali za okoli 600 milijonov evrov, na 9,9 milijarde evrov. Sredstva za investicije se tako znižujejo za 380 milijonov evrov, sredstva za blago in storitev pa za 72 milijonov evrov. Direktorica direktorata za proračun na ministrstvu Alenka Bratušek je poudarila, da pri tem niso dodatno posegali v nobeno pravico, na primer plače ali pokojnine.

Poleg že omenjenih sprememb je vlada v rebalans proračuna vračunala tudi posojilo Grčiji, ki bo znašalo do 387,8 milijona evrov v treh letih. Slovenija naj bi prvo posojilo Grčiji dodelila septembra, je povedala generalna direktorica za finančni sistem na ministrstvu Katja Božič. Prvih 14,5 milijarde evrov od obljubljenih 80 milijard je Grčija dobila 18. maja, a Slovenija v prvem svežnju ni sodelovala, saj še ni imela ustrezne zakonske podlage.

Država hrani, cene skačejo