Skladišče v Pivki je varovalo zasebno podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Skladišče v Pivki je varovalo zasebno podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič
Jelušičeva je povedala, da bodo več podrobnosti o preiskavi izdali v torek. Foto: MMC RTV SLO

"Ničesar ne želimo prikrivati javnosti in zelo pošteno ter zelo korektno opravljamo vrsto natančnih preiskav," je povedala ministrica za obrambo. Kot je poročal POP TV, so si na ministrstvu najprej vzeli čas, da so sploh ugotovili, kaj v skladišču manjka, nato pa so se povezali s policijo in uvedli vrsto inšpekcijskih nadzorov ter začeli notranjo preiskavo znotraj uprave za zaščito in reševanje.

Pod drobnogledom tudi varnostne službe
Jelušičeva je povedala, so bili varnostniki na območju skladišča, "vendar oblike tega varovanja so očitno take, da ne ustrezajo", in dodala, da preiskujejo tudi, ali so vse službe dosledno opravljale svoje delo. "Ukrepali bomo tudi v smeri osebne odgovornosti. Zavedati se moramo, da so tovrstni objekti, če v njih hranimo neeksplodirana ubojna sredstva, verjetno zanimivi za različne vrsto populacij in naša naloga je, da to v prihodnje absolutno preprečimo," je dejala ministrica.

Ministrica je tudi zagotovila, da kraje niso prikrivali javnosti, saj so javnost obvestili, takoj ko je bilo to mogoče zaradi kriminalistične preiskave. Več o preiskavi naj bi bilo znano v torek.

V skladišče vlomili 19. maja
Kot je znano, je bila policija 19. maja od odgovornih oseb Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo obveščena, da je bilo vlomljeno v njihovo skladišče na območju Policijske uprave Postojna. Na ministrstvu za obrambo so v četrtek pojasnili, da ne gre za vojaško skladišče, ampak za objekt, ki ga upravlja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Predstavnik ministrstva za stike z javnostmi Aleš Sila je v četrtek povedal, da se v objektu skladiščijo neeksplodirana ubojna sredstva, ki so bila najdena na slovenskem ozemlju in so iz različnih zgodovinskih obdobij ter različnih vojnih spopadov, tudi iz tistega leta 1991.

B. T.