Foto:
Foto:

To je na obisku v Prištini ob odprtju urada Slovenije za zvezo z Misijo ZN-a na Kosovu (Unmik) povedal zunanji minister Ivo Vajgl.

Slovenija se je tako pridružila enajstim članicam EU-ja, ki so že odprle urade za zvezo z Unmikom v Prištini. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo odnosi med Slovenijo in Kosovom z odprtjem urada še okrepili.

Slovenska podjetja potrebujejo pošteno obravnavo
Vajgl je povedal, da slovenska vlada podpira interes slovenskih podjetij za poslovanje na Kosovu, zlasti v smeri zagotavljanja poštene in enakopravne obravnave. Obenem je poudaril, da slovenska podjetja pri svojem poslovanju na Kosovu angažirajo tudi kosovska podjetja in ljudi.

Sodelovanje pri razvoju Kosova
Obisk je povezan tudi s slovenskim gospodarskim interesom za sodelovanje pri razvoju Kosova, je še po srečanju s kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovo in predsednikom začasne kosovske vlade Bajramom Rexhepijem povedal minister Vajgl. Rexhepi pa je dejal, da so slovenska podjetja na kosovskem trgu dobrodošla. Poudaril je tudi, da ima Slovenija na Balkanu s svojimi izkušnjami zelo pomembno vlogo.