Cestnina za tovornjake oziroma cestninski razred R4 vsaj za zdaj menda ostaja nespremenjena, poroča Radio Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Cestnina za tovornjake oziroma cestninski razred R4 vsaj za zdaj menda ostaja nespremenjena, poroča Radio Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Sistem bo v uporabi do uvedbe elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za tovorna vozila, ki mora biti uvedeno do 31. julija 2009. Foto: MMC RTV SLO
ABC za tovornjake

Začasno naj bi se ta rešitev uporabljala za vozila t. i. četrtega cestninskega razreda, in sicer do uvedbe elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za tovorna vozila, ki mora biti uveden do 31. julija 2009.

Plačilo cestnine z elektronsko tablico sistema ABC bo po pojasnilih Darsa torej mogoče za vozila četrtega cestninskega razreda oziroma vozila z več kakor tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, in skupine vozil z več kot tremi osmi, katerih največja dovoljena masa vlečnega vozila presega 3,5 tone, na vseh avtocestah in hitrih cestah v Sloveniji. Tak sistem plačila cestnine je bil pred uvedbo vinjet v veljavi tudi za osebna vozila.

Ministrstvo za čim bolj neoviran pretok prometa
Kot so sporočili s prometnega ministrstva, predlagane spremembe cenika cestnine za uporabo cestninskih cest, ki ga je danes sprejel vladni odbor za gospodarstvo, sledijo prepričanju, da je treba uporabiti vse razpoložljive možnosti, da se zagotovi čim večjo pretočnost po avtocestnem omrežju.

Med take možnosti sodi tudi uporaba sistema ABC, ki ob ustreznem zmanjšanju hitrosti omogoča prehod vozila skozi cestninske postaje brez ustavljanja. V sistemu se bo ohranila celotna že vzpostavljena funkcionalnost ABC sistema, kot je bila zagotovljena za osebna vozila pred uvedbo vinjetnega sistema njihovega cestninjenja. Tako bo med drugim mogoča predplačilnost, poplačilnost in povezava medija s plačilnimi karticami.

Za četrti cestninski razred se bo sistem ABC aktiviral na zdaj zaprtih (nekdanjih) hitrih stezah na cestninskih postajah Drnovo, Torovo, Dob, Kompolje, Log, Postojna B (izvoz z avtoceste) ter Videž. Nadgradnja obstoječega sistema ABC za potrebe cestninjenja četrtega cestninskega razreda bo znašala približno 35.000 evrov.

Sistem bo v uporabi do uvedbe elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za tovorna vozila, ki mora biti uveden do 31. julija 2009.

Podražitev cestnine za tovornjake očitno še ne bo
Na ministrstvu za promet sicer pravijo, da elektronsko cestninjenje še ne pomeni dražjih cestnin.
Na drugi strani pa prometni minister Radovan Žerjav dvig cestnine za tovornjake napoveduje že dlje časa, dodaja pa, da ga bo treba dokončno uskladiti s prevozniškimi zbornicami, ki za podražitve niso zagrete - dvig bi seveda zmanjšal zaslužek, vlada pa po njihovih navedbah ne kaže prevelikega navdušenja za olajšave za do okolja prijaznejših tovornjakov, ki jih zahtevajo domači avtoprevozniki.

ABC za tovornjake