Kacin meni, da bi bili državi z urejenimi odnosi zgled drugim sosedom in državam. Foto: RTV SLO
Kacin meni, da bi bili državi z urejenimi odnosi zgled drugim sosedom in državam. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša načeloma Kacinovo pobudo pozdravlja. Foto: RTV SLO
Predsednik republike Janez Drnovšek
Predsednik Drnovšek in njegov hrvaški kolega Mesić se bosta sešla v kratkem. Foto: EPA

Jelko Kacin ob 15. obletnici samostojnosti poziva obe vladi k začasni rešitvi vprašanja varčevalcev Ljubljanske banke, slovenske stranke pa k uskladitvi stališč do tega vprašanja. Premier Janez Janša je predlog načelno že pozdravil, a pripomnil, da se vlada podrobneje z njim še ni ukvarjala.

Premier opaža, da pobuda ne vsebuje konkretnih metod za dosego želenega cilja, zato je za prihodnje tedne napovedal možnost sestanka predsednikov parlamentarnih strank, na katerem bi omenjeno vprašanje obravnavali. Janša je ob tem pozdravil "nov pristop v ravnanju največje opozicijske stranke."

Čas je idealen
Po Kacinovem mnenju je petnajsta obletnica slovenske osamosvojitve izjemna priložnost za reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško, kar bi pripomoglo h krepitvi medsebojnega zaupanja in lajšanja življenja na obeh straneh meje.

S Kacinovo pobudo se v celoti strinja tudi predsednik države Janez Drnovšek. Pobuda je po njegovem mnenju korak v pravo smer, Kacinu pa je za reševanje vprašanj s Hrvaško predlagal oblikovanje partnerstva po zgledu partnerstva za razvoj.

Drnovšek je obenem zagotovil, da bo "kot predsednik države tudi v dialogu s hrvaškimi predstavniki podprl poskus, da po 15 letih končno le vzpostavimo medsebojne odnose, podobne tistim, s katerimi smo skupaj začeli našo osamosvojitveno pot".

Kacinovega predloga se je slovenski predsednik dotaknil tudi med obiskom v Slovenskih Konjicah, ko je v kratki izjavi za medije poudaril, da podrobnosti pobude sicer ne pozna, njeno bistvo pa vidi v tem, da želi Kacin z njo prispevati k oživitvi dialoga in reševanju tega in vseh ostalih odprtih vprašanje med Slovenijo in Hrvaško.

Odziv na Hrvaškem
Pobuda je naletela tudi na odziv pri južnih sosedih. Nacionalna televizija je pobudo javnosti predstavila v okviru intervjuja predsednika republike in aktualnih Drnovškovih dejavnosti, kjer se je dotaknila predvsem Gibanja za pravičnost in razvoj ter nekaterih predsednikovih stališč do globalnih problemov.