Volilne skrinjice bomo 5. junija polnili za kar tri referendume. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Volilne skrinjice bomo 5. junija polnili za kar tri referendume. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek


Vlada je odločila, da bo kot organizator sodelovala pri vseh treh referendumskih kampanjah: o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Za organizatorja referendumskih kampanj je določila urad vlade za komuniciranje (Ukom). Za izvedbo kampanj je skupno namenila 200.000 evrov, od tega 105.000 evrov za kampanjo o pokojninski reformi ter 95.000 evrov za kampanjo o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. V ta namen bodo odprli dve ločeni proračunski postavki, sredstva pa bodo zagotovljena iz splošnih proračunskih rezervacij.

Za kampanjo o arhivskem zakonu vlada ne bo namenila nobenih sredstev, javnost pa bo o tej temi obveščala v okviru svojih rednih komunikacijskih dejavnosti, so sporočili iz Ukoma.

Isti referendumski dan, a kampanje strogo ločeno
Ker bodo 5. junija hkrati potekali trije referendumi, bodo morale biti tudi kampanje ločene za vsak referendum posebej. Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da bodo morali organizatorji za vsako kampanjo odpreti poseben transakcijski račun, na katerem morajo ločeno zbrati vsa sredstva in z njih ločeno poravnati vse stroške, namenjene določeni referendumski kampanji.

Na ministrstvu za javno upravo namreč menijo, da se samo s posameznimi transakcijskimi računi lahko preverja spoštovanje zakonske določbe o višini sredstev, ki jih je dovoljeno porabiti v kampanji. Namen določb glede posebnega transakcijskega računa pa je zagotoviti transparentnost referendumske kampanje in omogočiti nadzor računskemu sodišču, so na ministrstvu pojasnili v dopisu Državni volilni komisiji.