Čas reševanja zadev se bo v nekaterih primerih skrajšal z več mesecev na nekaj tednov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Čas reševanja zadev se bo v nekaterih primerih skrajšal z več mesecev na nekaj tednov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pri prvem delu ukrepov gre za trajno ureditev, ki bo omogočala vložitev vloge v teh postopkih na kateri koli upravni enoti. Ti ukrepi bodo razbremenili upravne enote in tamkajšnje zaposlene ter prispevali k hitrejšemu reševanju zadev in zmanjšanju zaostankov na tem področju, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Kot je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec, bo to občutno skrajšalo čas reševanja zadev. "Lahko tudi z več mesecev na nekaj tednov, odvisno seveda od same vloge," je dejal državni sekretar z ministrstva za javno upravo Jure Trbič.

Po pridobitvi začasnega dovoljenja bosta tujcem omogočeni delo in prebivanje v Sloveniji, medtem pa bo postopek na upravni enoti do končne odločitve tekel dalje.

Ureditev ne velja za tujce iz vizumskih držav

"Poudarjamo, da so nadzorni in varnostni mehanizmi zagotovljeni v drugih sistemskih zakonih, v te mehanizme ta zakon nikakor ne posega. Pomembno je še povedati, da ta začasna rešitev ne velja za tujce, delavce iz tako imenovanih vizumskih držav, denimo, kot so Indija, Pakistan in podobno, in da je veljavnost tega tako oklicanega začasnega dovoljenja omejena le na ozemlje republike Slovenije," je povedal Trbič glede pomislekov o morebitnem povečanju obsega kršitev delavskih pravic.

Namen tega zakona je pospešiti določene postopke na upravnih enotah, razbremeniti tamkajšnje zaposlene in zmanjšati gospodarsko škodo zaradi dolgih zaostankov. "S tem zakonom ukrepamo, da izboljšujemo delovne razmere zaposlenih na upravnih enotah in hkrati pospešujemo reševanje določenih postopkov, ki seveda upravne enote na najbolj bremenijo. Tako bomo poskrbeli za reševanje zadev v zakonitem roku, kar pa seveda varuje tako človekove pravice, kot povečuje konkurenčnost gospodarstva," je zaključil.

Interventni zakon bo veljaven do konca septembra

Ta ureditev se bo uporabljala za vse vloge, ki so na pristojno upravno enoto že vložene oziroma bodo vložene do vključno 30. septembra.

Če je vlagatelj vlogo za izdajo enotnega dovoljenja za delo in prebivanje ob uveljavitvi tega zakona že vložil, upravna enota na njegovo zahtevo izda potrdilo o vloženi vlogi, ki tujcu omogoča prebivanje v Sloveniji. Če delodajalec vloži vlogo za izdajo enotnega dovoljenja za delo in prebivanje po uveljavitvi tega zakona, pa upravna enota potrdilo o vloženi vlogi izda po uradni dolžnosti.

Na podlagi potrdila o vloženi vlogi in soglasja zavoda k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo se tujec lahko zaposli. Zavod soglasje posreduje vlagatelju in upravni enoti, ki vodi postopek. Poleg tega zavoda izda še informativni list in ga vroči delodajalcu, tujec pa nastopi delo najpozneje 15. dan od izdaje informativnega lista.

Zakon je začel veljati danes, torej en dan po objavi v uradnem listu. Del zakona, ki posega v zakon o prijavi prebivališča in določa ukinitev krajevne pristojnosti upravnih enot pri prijavi stalnega in začasnega prebivališča in določitev naslova za vročanje v Sloveniji, pa se začne uporabljati čez tri mesece.