Upoštevaje pretekli konec tedna bodo šolarji na počitnicah lahko uživali devet dni. Foto: BoBo
Upoštevaje pretekli konec tedna bodo šolarji na počitnicah lahko uživali devet dni. Foto: BoBo

Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice, ki izhaja iz pobiranja tega pridelka v času jesenskih počitnic.

Česa se lahko mladež udeleži

V Ljubljani Mladi zmaji mlade od 12 do 19 let v počitniških dneh vabijo na štiridnevni potep okoli sveta. Z Društvom prejemnikov zlatega priznanja MEPI se namreč odpravljajo v počitniško kočo v Zapotoku nad Igom, kjer bodo skozi kulinariko spoznavali različne države in kulture.

V ljubljanskem živalskem vrtu jih še do torka čakajo čarovniške dogodivščine. Pogovor s prijaznimi čarovniki in čarovnicami lahko odpravi nepotrebne strahove, ki jih ljudje pogosto gojimo do nekaterih živali, kot so zveri in plazilci, so navedli v živalskem vrtu. "Skupaj bodo ugotovili, da gre za izjemno zanimiva in prijetna bitja, ki sobivajo z ljudmi v miru," so poudarili. Poleg tega bodo razbijali mite o črnih mačkah, ki naj bi prinašale nesrečo.

Nabor številnih brezplačnih počitniških dejavnosti so pripravila tudi društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako v Mariboru otroke vabijo na ustvarjalno sproščanje in preživljanje prostega časa v Domu ustvarjalnosti mladih.

V Celju bodo osnovnošolci, dijaki in študenti lahko aktivno preživljali prosti čas v različnih športnih programih, ki jih brezplačno omogočajo občina, Športna zveza Celje in Fundacija za šport.

Šolarji uživajo jesenske počitnice
Kako so počitnice pričakali v osnovni šoli v Dolenjskih Toplicah?