Avtoprevozniki pravijo, da je nesprejemljivo, da se vožnja brez ustavljanja na avtocestah za gospodarska vozila uvede šele po letu 2010, saj je po njihovih informacijah sistem ABC mogoče uvesti že do konca leta 2007. Foto: RTV  SLO
Avtoprevozniki pravijo, da je nesprejemljivo, da se vožnja brez ustavljanja na avtocestah za gospodarska vozila uvede šele po letu 2010, saj je po njihovih informacijah sistem ABC mogoče uvesti že do konca leta 2007. Foto: RTV SLO

Prevozniki, ki so prisiljeni voziti po avtocestah, namreč ne želijo čakati v kolonah pred cestninskimi postajami in pri tem škodovati okolju. Poleg tega na ta način avtoprevozniki zmanjšujejo uspešnost svoje dejavnosti zaradi izgube časa, meni predsedinik sekcije za promet Andrej Klobasa.

Avtoprevozniki, zbrani v sekciji za promet pri obrtni zbornici, zahtevajo tudi popuste pri plačilu avtocest za bolj ekološka in varnejša gospodarska vozila. Voznikom, ki nimajo takšnih vozil, naj bi država zagotovila subvencije za njihov nakup. Če jim ne bo ustreženo, za januar napovedujejo "nevšečnosti" na avtocestah.

Sekretar sekcije Bojan Pečnik pa je opozoril še na omejitve za tovorna vozila. 76 odstotkov vseh avtocest naj bi bilo za tovornjake občasno (predvsem za konec tedna) namreč zaprtih. Od 5.900 kilometrov drugih cest pa naj bi bilo za tovorna vozila občasno in stalno zaprtih 2.000 kilometrov cest, kar pomeni 34 odstotkov vseh cest.