STA javno službo brez plačila države opravlja že 144 dni. Vlada poskuša finančno shirati in posledično podrediti javno agencijo, opozarjajo v opoziciji. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
STA javno službo brez plačila države opravlja že 144 dni. Vlada poskuša finančno shirati in posledično podrediti javno agencijo, opozarjajo v opoziciji. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) je neposredni napad na svobodno novinarstvo, na demokracijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti, so zapisali v zahtevi za nujno sejo. "Gre za nezaslišan in nedopusten poseg v uzakonjeno institucionalno, uredniško in finančno avtonomijo javnega informacijskega servisa, mimo vseh zakonov in principov demokracije," so dodali.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija. Foto: BoBo
Direktor Ukoma Uroš Urbanija. Foto: BoBo

Ker finančnega izčrpavanja STA z namenom, da si jo podredi, vlada ne more podkrepiti z argumenti, uporablja argument moči, navajajo v Levici. Pri tem direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija in Ukom grobo kršita celo vladni sedmi protikoronski zakonodajni sveženj, po katerem bi morali letos zagotoviti financiranje STA v skladu s poslovnim načrtom za leto 2021 ne glede na to, ali je podpisana pogodba o opravljanju javne službe, so zapisali.

Usoda STA-ja visi na nitki

"Usoda STA-ja že nekaj časa visi na nitki, političnega discipliniranja in ustrahovanja pa so deležni tudi drugi vladi nenaklonjeni mediji. Okrnjena je avtonomija javne RTV Slovenija, osrednji dnevniki Delo, Dnevnik, Večer ter tednik Mladina, kot tudi številne radijske postaje posebnega pomena, med njimi Radio Študent, ki na razpisu ministrstva za kulturo niso dobili nujno potrebnih sredstev za svoje delovanje," so še zapisali v sporočilu medijem.

Nujno sejo zaradi vladnega uničevanja STA-ja zahtevajo opozicijske Levica, LMŠ, SD, SAB in nepovezani poslanci (NeP). Foto: BoBo
Nujno sejo zaradi vladnega uničevanja STA-ja zahtevajo opozicijske Levica, LMŠ, SD, SAB in nepovezani poslanci (NeP). Foto: BoBo

Opozarjajo, da ima STA pomembno, zakonsko predpisano in nenadomestljivo vlogo neodvisnega obveščanja javnosti. Njen obstoj ne sme biti ogrožen, zato v Levici odločno vztrajajo, da je treba proračunsko financiranje javne službe STA-ja ponovno vzpostaviti.

144 dni brez plačila države

S predlaganim sklepom vladi nalagajo, naj zagotovi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. "Hkrati naj kot ustanovitelj v roku treh dni izpolni svojo dolžnost ter zagotovi zakonsko predpisano financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA," so zapisali.

STA že 144 dni opravlja javno službo brez plačila države, ki ji ga sicer zagotavljata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon.

Kampanja zbiranja denarja #zaobSTAnek

Kampanja zbiranja sredstev v podporo Slovenski tiskovni agenciji #zaobSTAnek je v polnem zagonu in je do 17. maja zbrala že 228.000 evrov. "Podatke o zbranih sredstvih zbirno objavljamo vsak ponedeljek, danes pa lahko rečemo, da smo blizu znesku 240.000 evrov, kar pomeni, da smo začeli pokrivati že drugo mesečno nadomestilo za opravljanje javne službe STA-ja," so sporočili iz Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Prijateljev STA-ja je vedno več, sporočajo. Ker bi k donacijam radi povabili tudi družbeno odgovorna podjetja in ker nekatera podjetja za odločitev za donacijo potrebujejo formalno prošnjo, so na spletni strani zaobstanek.si objavili tudi prošnjo v formatu pdf. Slovenska podjetja vabijo k podpori neodvisnega in kakovostnega novinarstva ter ohranitvi delovnih mest na STA-ju.

Če želite širiti glas o kampanji, hkrati pa STA-ju pomagati z nakupom majice, lahko to storite TUKAJ.

"Zaposleni na STA kljub odsotnosti plačila države še naprej odgovorno opravljajo javno službo, STA pelje tudi vse druge pravne postopke za izterjavo plačila za opravljeno delo, vendar pa za to potrebuje čas. Kupimo ji ga še malo. Ne popuščajmo. Donirajmo. #zaobSTAnek," so še zapisali pri DNS-ju.