Foto:
Foto:
Prometna registracijska nalepka ni več potrebna.
Poslanci DZ-ja so se zavzeli za sprejetje prehranske resolucije.
Vlada bo prodala learjet.

Predlogu za izenačitev pravic istospolnih zvez z različnospolnimi je nasprotovala večina poslanskih skupin. Naprotniki zakona (SDS, NSi, SLS in SNS) so prepričani, da ta promovira homoseksualnost in preveč izenačuje istospolno zvezo z zakonsko.


Izrazite svoje mnenje o istospolnih partnerskih zvezah na forumu.

Tako naj bi predlagani zakon skoraj na vseh področjih v celoti izenačil obstoj istospolne partnerske zveze z običajno zvezo. Prav tako naj ne bi bile v predlogu opredeljene finančne posledice, koalicija pa je opozorila še na dejstvo, da vlada sama pripravlja zakon, ki bi uredil področje istospolnih partnerskih zvez.

Nasprotniki zakona so predlagateljem očitali tudi, da v času svojega mandata za izenačitev istospolnih zvez niso storili ničesar, vendar pa se strinjajo, da se mora položaj istospolnih parov pravno urediti.

Registracijske nalepke v zgodovino
Poslanci so nato z 58 glasovi za in dvema proti podprli novelo zakona o varnosti v cestnem prometu, s katero bodo ukinjene registracijske nalepke. Odslej bo ponovno zadostovalo samo prometno dovoljenje.

Kot je v razpravi dejal notranji minister Dragutin Mate, so registracijske nalepke nepotrebne, predstavljajo pa le strošek, saj je za nadzor vozila dovolj že prometno dovoljenje.

Podaljšanje dovoljenja bo tako po novem stalo le še 1.360 tolarjev, za novo prometno dovoljenje, ki bo postopoma nadomestilo staro, pa bo potrebno odšteti še 285 tolarjev. Novela zakona prinaša tudi drugačne registrske tablice, na katerih ne bo nalepk, pač pa le oznaka države, številke, črke in grb Slovenije. Nov zakon bo ukinil tudi koncesije za avtošole in tehnične preglede. Vlada namreč meni, da lahko prosti trg sam uravnava višino cen za avtošole brez umešavanja države.

Soglasno za prehransko resolucijo
Poslanci so soglasno sprejeli tudi resolucijo o prehranski politiki do leta 2010. V obravnavi pred sprejetjem resolucije so se govorniki strinjali, da Slovenija nujno potrebuje program prehranske politike, ki bi poudarila pomen zdrave prehrane, redne rekreacije in zdravega načina življenja. Po raziskavah ima le polovica Slovencev normalen krvni pritisk, tretjina normalno stopnjo holesterola in normalno telesno težo.

Država prodaja learjet
Poslanci so sprejeli tudi spremembo odloka o programu prodaje državnega finančnega in stvarnega premoženja za leti 2004 in 2005, v okviru katerega namerava vlada prodati tudi 260 milijonov tolarjev vredno staro vladno letalo learjet.

Na seznamu za prodajo so še rezidenca Slovenije v Washingtonu, ki je vredna 244,59 milijona tolarjev, 70 službenih avtomobilov in kombijev, nekaj stanovanjskih prikolic, računalniška oprema in nekaj nepremičnin. Za letošnje leto država tako načrtuje prodajo državnega premoženja v vrednosti 4,87 milijarde tolarjev, kar je za 2,16 milijarde več, kot je bilo predvideno v starem odloku.

SNS napovedal obstrukcijo
Poslanci pa so zavrnili predlog Saša Pečeta (SNS), da bi DZ na naslednji seji razpravljal o odgovoru premierja Janeza Janše na njegovo poslansko vprašanje. Peče z odgovorom ni bil zadovoljen, zato je zahteval dodatno razpravo. Ob glasovanju je prišlo do zapleta, saj je Peče pri predsedujočemu seji Vasji Klavori protestiral zaradi domnevnega nedelovanja glasovalne naprave. SNS je zaradi neponovitve glasovanja napovedal obstrukcijo zasedanj državnega zbora.