Na RTV Slovenija bo, kot kaže, kar nekaj novosti. Foto: RTVSLO
Na RTV Slovenija bo, kot kaže, kar nekaj novosti. Foto: RTVSLO

Po navedbah časnika Delo je skupina, ki jo je imenovala ministrica za kulturo Majda Širca, zasedala štirikrat, nato pa sodelovala še na več sestankih v okviru direktorata za medije, na katerih so predlog zakona "spravili" v dokončno obliko. "Odprte seveda ostajajo še nekatere dileme, ki jih bomo v najkrajšem času rešili," je ob tej priložnosti povedal direktor direktorata za medije Vojko Stopar.

Ekspertna skupina mora pripraviti tudi predlog novele zakona o medijih
Spomnimo, da je ministrica za kulturo 29. oktobra napovedala, da je zakon o RTV Slovenija tik pred tem, da se ga posreduje v javno obravnavo, ministrstvo pa se je sprememb medijske zakonodaje lotilo s pomočjo ekspertne skupine, imenovane v začetku aprila. Njena naloga sicer ni le priprava predloga novele zakona o RTV Slovenija, temveč tudi priprava predloga novele zakona o medijih.

Avgustovski osnutek zakona: RTV kot delniška družba
Osnutek predloga zakona o RTV-ju je bil pripravljen že avgusta, med drugim pa je predvidel, da se RTV Slovenija preoblikuje v delniško družbo in da se spremeni način imenovanja programskega sveta zavoda. 10 članov programskega sveta RTV Slovenija naj bi predlagal predsednik države, pet pa civilna družba.

Nov način vodenja hiše?
Kot še piše Delo, gre pričakovati tudi spremembe v zvezi z organizacijo in vodenjem hiše, novo opredelitvijo (in ohranjanjem) RTV-prispevka, mehanizmi finančnega nadzora in načeli novinarskega dela.

SESTAVA PROGRAMSKEGA SVETA RTV SLO PO VELJAVNEM ZAKONU O RTV SLOVENIJA

- enega člana imenuje madžarska narodna skupnost;

- enega člana imenuje italijanska narodna skupnost;

- enega člana imenuje Slovenska akademija znanosti in umetnosti;

- dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti;

- tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni v RTV Slovenija na neposrednih volitvah tako, da so zastopane informativna dejavnost, kulturno-umetniška dejavnost in tehnika;

- pet članov imenuje državni zbor na predlog političnih strank, pri čemer mora v največji mogoči meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru;

- 16 članov imenuje državni zbor na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija; univerz in fakultet ter društev, zvez društev oziroma njihovih organizacij, zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva, ter drugih organizacij civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik. Ustreznost kandidatov in izpolnjevanje pogojev se izkazuje z dokazili, ki so določena v besedilu javnega poziva.

Vir: Zakon o RTV SLO