Sindikat tako od vlade pričakuje, da bodo v postopku medresorskega usklajevanja zakon temeljito preučili in ocenili, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat tako od vlade pričakuje, da bodo v postopku medresorskega usklajevanja zakon temeljito preučili in ocenili, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Foto: MMC RTV SLO
RTV SLO
Če bo zakon uveljavljen, bo po mnenju sindikata škodno deloval na razvoj sistema nacionalnega RTV-ja. Foto: MMC RTV SLO

Če bo zakon uveljavljen, bo po njihovem mnenju škodno deloval na razvoj sistema nacionalnega RTV-ja in na nadaljnje avtonomno ustvarjanje kulturnih in umetniških delavcev, ki imajo na RTV SLO status javnih uslužbencev.

"Nekateri členi zakona bi pomenili uzakonitev kriminala"
Predsednik sindikata Peter Kosmač je zapisal, da bi novi osnutek zakona v celoti izničil dolgoletna prizadevanja države in sindikatov za dosego vrednostne primerljivosti ustvarjalnih poklicev RTV SLO do podobnih poklicev v drugih javnih zavodih s področja kulture.

Členi, ki določajo plače vodilnih delavcev in nadzornikov sistema, bi po mnenju sindikata omogočil nesprejemljivo visoke plače in nagrade, in bi pomenili uzakonitev kriminala. Opozarjajo, da bi člani uprave lahko dosegali plače in letne nagrade v višini do 200.000 evrov, nadzorniki pa polovico manj, kar bi po mnenju sindikata porušilo vrednostna razmerja poklicev na RTV SLO in tudi do poklicev v drugih dejavnostih v gospodarstvu in javnem sektorju.

V sindikatu zatrjujejo, da so se socialni partnerji v postopkih usklajevanja členov zakona, ki se nanašajo na statusno preobrazbo RTV SLO in izločitev javnih uslužbencev, zaposlenih na RTV SLO, pogovarjali le bežno.

Kosmač: Kaj bodo zaposleni, če ne bodo več javni uslužbenci?
Kosmač se zato sprašuje, kaj bodo postali zaposleni, ki opravljajo delo za javno službo, katere edini ustanovitelj in lastnik je država, če ne bodo več javni uslužbenci. Osnutek zakona namreč pravi, da je RTV SLO ustanovljen in deluje z namenom zagotavljanja javne službe in je pravna oseba kulturnega in javnega pomena.

Sindikat tako od vlade pričakuje, da bodo v postopku medresorskega usklajevanja zakon temeljito preučili in ocenili, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Sicer pa parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino v sredo pripravlja javno razpravo o zakonu.