LDS-ov minister Aleš Zalar Zaresovega predloga ne podpira. Foto: MMC RTV SLO
LDS-ov minister Aleš Zalar Zaresovega predloga ne podpira. Foto: MMC RTV SLO

Minister za pravosodje Aleš Zalar trdi, da sedanji predpisi ne omogočajo nikakršnih zasegov premoženja.

"Po naši oceni gre tudi za protiustaven predpis. V nobenem primeru teh sprememb ni mogoče izpeljati brez spremembe kazenskega zakonika. Na ministrstvu za pravosodje se tega zavedamo. Pripravljamo ustrezne spremembe na tem področju, vključno s spremembo kazenskega zakonika. To ve tudi Zares in koalicijski partnerji. Zakaj so se odločili za to potezo, je treba vprašati njih," pojasnjuje.

"Pod predlog se ni mogoče podpisati"
Zatrdil je, da navedbe, da se LDS o tej zadevi ni hotel pogovarjati z Zaresom, ne držijo. Po njegovih besedah je LDS predlog prejel v torek. Meni pa, da jim je bilo že po prvem pregledu jasno, da se pod njega ni mogoče podpisati.

"Predlog zakona pomeša vse procedure, od izvršilnih, civilnih, davčnih in kazenskih. Ne upošteva temeljnih načel zakonitosti in sorazmernosti, ki sta ustavni načeli. Ne ukvarja se z vprašanjem, kako naj država ravna z zaseženim premoženjem, ne ureja pa tudi vrste drugih vprašanj," ocenjuje Zalar.

V ospredju je iskanje strokovnega konsenza
Kot pravi, se ministrstvo za pravosodje s to zakonodajo ukvarja zadnjih šest mesecev, pri čemer v prvi fazi iščejo predvsem strokovni konsenz, ki ga o tem vprašanju ni.

"Pri tako velikih spremembah kaznovalnega prava je treba biti toliko bolj previden in premišljen. Še danes nas boli glava zaradi hitrega sprejemanja kazenskega zakonika in zaradi tega mora ministrstvo sprejeti obsežne spremembe. Zaradi tega in drugih razlogov menimo, da je bolje, da se pusti ministrstvu za pravosodje čas, da v miru opravi to strokovno delo," pravi minister.