Foto:
Foto:

Opozorila na škatlicah, da kajenje škoduje zdravju, bodo lahko strašljiva kot tudi šaljiva - na primer podobe obolelih pljuč ali trupla v mrtvašnici. Te podobe bodo podkrepljene z ostrimi protikadilskimi slogani: "Kadilci umrejo mlajši", "Kajenje zamaši arterije" in "Kajenje povzroča počasno in boleče umiranje".

Komisija svojo odločitev podkrepljuje s prepričanjem, da je potrebno ljudi šokirati, saj jih je le tako mogoče prepričati v škodljivost tobačnega ugodja. Pravi obraz kajenja so bolezen, smrt in groza, ne pa skrivnostnost in intelektualnost, še meni komisija.

Zgled za novo protikadilsko kampanjo je komisija našla na kanadskih cigaretnih škatlicah, ki nosijo slike porumenelih zob ali poškodovanih možganov. Nova grafična opozorila naj bi v Belgiji in na Irskem uvedli že prihodnje leto.

Tobak je v evropskih državah edini večji povzročitelj smrti, ki se mu je z zdravstveno osveščenostjo povsem mogoče izogniti. Po uradnih podatkih EU-ja vsako leto zaradi kajenja umre več kot 650.000 Evropejcev. Poleg tega razne raziskave kažejo, da za zdravljenje bolezni, povezanih s tobakom, Evropa letno porabi 100 milijard evrov ali odstotek bruto domačega proizvoda. Sicer pa po ocenah zdravstvenih strokovnjakov Unije 25 odstotkov smrti zaradi raka in 15 odstotkov vseh smrti v EU-ju povzroči kajenje.