Policisti naj bi prostore SNS-a v DZ-ju preiskali na podlagi informacij, ki so jih pridobili v preiskavi zadeve Prijatelj. Srečko Prijatelj je, ko je znano, v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Policisti naj bi prostore SNS-a v DZ-ju preiskali na podlagi informacij, ki so jih pridobili v preiskavi zadeve Prijatelj. Srečko Prijatelj je, ko je znano, v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Pavel Gantar
Gantarja poleg ovadbe čaka tudi predlog razrešitve z mesta predsednika DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO

Policisti so, po navedbah SNS-a, v okviru preiskave, v zgradbo državnega zbora vstopili z orožjem, kar poslanci stranke vidijo kot kršitev 14. člena pravil o hišnem redu v državnem zboru. Ta namreč pravi, da je vnos orožja, streliva, razstrelivnih in drugih sredstev ter naprav prepovedan in da je treba te ob vstopu prijaviti in oddati enoti za varovanje državnega zbora. Poslanska skupina se je za ovadbo predsednika državnega zbora Pavla Gantarja odločila, ker meni, da je za to dejanje objektivno odgovoren.

Kaj SNS očita Pavlu Gantarju?
Gantarju očitajo, da je zavestno kršil omenjeni člen hišnega reda DZ-ja in tako prestopil meje uradnih pravic in zlorabil uradni položaj, očitajo pa mu tudi nevestno delo v službi.

V MMC-ju smo se po Gantarjev odziv obrnili na njegov kabinet. Sporočili so nam, da "predsednik državnega zbora ni seznanjen z ovadbo in je ne more komentirati".

SNS: Le minoren sum podkupovanja
SNS poudarja, da pri preiskavi prostorov poslanske skupine (kot je znano, je šlo za preiskavo v okviru informacij, ki so jih policisti pridobili pri preiskovanju zadeve Prijatelj in je razkrila tudi trgovanje z glasovi v okviru interpelacije med nekdanjim kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom in Zmagom Jelinčičem) ni šlo za kaznivo dejanje, pri katerem bi bila ogrožena osebna integriteta, ampak "zgolj minoren sum dajanja podkupnin". Iz odredbe o preiskavi naj bi bilo razvidno (tako je takrat medijem razkril Jelinčič), da je razlog zanjo utemeljen sum, da je Milan Pogačnik, takratni minister za kmetijstvo, storil kaznivo dejanje jemanja podkupnine, Jelinčič pa naj bi storil kaznivo dejanje dajanja podkupnine.